Nieuw Fonds op Naam voor Concertgebouworkest

Concertgebouworkest
Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest kreeg een nieuw Fonds op Naam. Dit ter ondersteuning van de jaarlijks door haar verstrekte compositieopdrachten. Met dit fonds houden particuliere muziekliefhebbers de klassieke muziek levend en actueel.

Het Concertgebouworkest is dankbaar voor iedere vorm van ondersteuning, zeker in deze voor de podiumkunsten zware tijden. Vele particuliere schenkers steunen het orkest met een Fonds op Naam. Marque Joosten en Eduard Planting hebben recent een Fonds op Naam ingesteld met als gerichte opdracht de financiering van compositieopdrachten. Een dergelijk fonds was er nog niet, en is zeer welkom in een tijd dat componisten het steeds moeilijker hebben.

‘Wij hebben het Fonds op Naam ingesteld omdat we ons zeer betrokken voelen bij het Concertgebouworkest’, aldus Joosten en Planting. ‘Door het verstrekken van compositieopdrachten kan het orkest over nieuw, origineel en hedendaags repertoire beschikken, kunnen componisten toegang krijgen tot een internationaal uitvoeringsapparaat van het hoogste niveau en voelt de concertbezoeker zich verrijkt door nieuwe ervaringen.’

Artistiek directeur Ulrike Niehoff: ‘Het Concertgebouworkest heeft klassieke muziek altijd beschouwd als een springlevende traditie, die zich blijft ontwikkelen. De hedendaagse muziek is rijk en veelzijdig, en Nederland heeft internationaal een reputatie op dat gebied hoog te houden. Ieder seizoen vragen wij zowel vooraanstaande als veelbelovende componisten om nieuwe werken. Dat willen we graag zo houden, maar het gaat niet vanzelf. Componisten moeten eerlijk betaald worden voor hun werk. Daarom is het zo verheugend dat er muziekliefhebbers zijn die ons enthousiasme niet alleen delen, maar ook omzetten in actie. Dit Fonds op Naam is een extra investering in de toekomst van de toonkunst.’

Een Fonds op Naam is een schenking aan een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), ook wel hoofdfonds genoemd, met een gerichte opdracht. Met een Fonds op Naam vraagt de donateur het hoofdfonds de gift aan een specifiek doel te besteden dat binnen de missie van het hoofdfonds past.

Artikel links