Nieuw theaterfestival 75 jaar oorlog in de stad

In april tot en met juni 2015 is er ’75 jaar oorlog in de stad’. Tijdens dit pop-up theaterfestival worden meer dan 75 voorstellingen gespeeld over dit thema op diverse locaties in Rotterdam. Het festival is een initiatief van het rotterdamscentrumvoortheater.


De titel ’75 jaar oorlog in de stad’ doet direct denken aan het bombardement op 14 mei 1940 waarbij bijna tachtigduizend Rotterdammers in één klap huis en haard kwijt raakten. Een gebied van ruim 250 hectare was geheel verwoest. Op 14 mei 2015 is dat exact 75 jaar geleden. 


De keuze voor dit thema zorgt ervoor dat verschillende partners zich verbonden hebben aan dit Rotterdamse festival. De voorstellingen spelen onder andere in: RO Theater, Theater Maatwerk, Humanitas, Theater Hofplein, het rotterdamscentrumvoortheater, Galerie Atelier Herenplaats, Maaspodium en de Nieuwe Banier. Het festival wordt gedragen door meer dan 20 Rotterdamse theatermakers die hun visie tonen op de oorlogen van toen en nu.

Het festival gaat uit van het stimuleren van het cultureel ondernemerschap van de makers en draagt daartoe bij doordat alle producties ondersteuning krijgen d.m.v. praktische en artistieke workshops die worden gegeven door het rotterdamscentrumvoortheater. Theatermakers concurreren niet met elkaar maar werken samen en versterken zo elkaars en hun eigen voorstellingen. Makers, publieksgroepen en locaties worden aan elkaar verbonden. Ze maken samen het theaterfestival ’75 jaar oorlog in de stad’ mogelijk.

Het thema van het festival reikt verder. 75 jaar later zijn er nog steeds duizenden militairen dag in dag uit in touw om onze vrijheid en die van anderen te beschermen. Naast deze militairen zijn er ook mensen zonder militair uniform die een oorlog voeren. Asielzoekers, de minima, mensen met een ziekte en vele andere. In Rotterdam beleven dagelijks nog mensen de verschrikking van oorlog maar ook de kracht van de wederopbouw.