Nieuwe fiets- en wandelroutes in Noord-Limburg ontdek contrastrijke re

Het vlakke Noord-limburg nodigt uit om te fietsen en te wandelen. Een uitgebreid net aan toeristische wandel- en fietspaden doorkruist de regio. Onlangs zijn in verschillende plaatsen nieuwe fietspaden geopend en routes toegevoegd. Stichting Promotie Noord-Limburg heeft maar liefst 75 verschillende fietsroutes en meer dan 100 wandelroutes in kaart gebracht. De voorpret begint met het verkennen van de routes via de site www.liefdevoorlimburg.nl, of bij een van de tientallen digitale i-punten in de regio.

Met een geprinte route op zak, of met de Fietsknooppunten-routekaart ga je op stap en zwerf je op je gemak door het afwisselende Noord-Limburgse landschap met bossen, heide, beekdalen, de peelgebieden, Maasoevers en stuifduinen. Je kijkt om je heen, geniet van de natuur in alle jaargetijden en steekt en passant van alles op over de rijke cultuurhistorie van deze streek. Maar ook de toekomst wordt ontsloten.

Nieuwe fietsroutes in De Maasduinen
De langgerekte Maasduinen, met een Nationaal Park, begrenzen het oostelijk deel van Noord-Limburg. Het is er heerlijk fietsen en wandelen en met het nieuw aangelegde fietspad in de gemeente Bergen is weer een extra stukje fietsgebied van noord naar zuid ontsloten. Nieuw is ook het routeboekje ‘De Maasduinen’ met tien verschillende fietsroutes (25 – 40 km.) van noord naar zuid, langs beide oevers van de Maas en landinwaarts. Alleen al de namen van de dorpen op de routes houden een belofte in, zoals Broekhuizen, het Klein Lourdes genoemde Tienray, Blitterswijck, het van de kasteeltuinen bekende Arcen en rozendorp Lottum. In dit gebied zijn ook prachtige wandelroutes uitgezet, onder andere langs het Reindersmeer, in het Nationaal Park bij Wellerlooi, op de Schandelosche Heide en op De Groote Heide bij Venlo.

In het noorden heeft de gemeente Mook en Middelaar een attractieve themafietsroute Cultuurhistorie en Landschap (25 km) in kaart gebracht. Fraaie natuur- en landschapselementen, interessante objecten en bezienswaardigheden wisselen elkaar af. De start is op het markante Raadhuisplein in Mook. Onderweg geniet je van schitterende vergezichten op de Mookerheide en de tocht voert langs de Kloosterberg met de reconstructie van de grootste Romeinse Villa waarvan resten in Nederland zijn opgegraven.

Toekomstgericht fietspad in Peel en Maas
In contrast met de cultuurhistorie is de interessante Knooppuntenfietsroute door glastuinbouwgebied Siberië in de gemeente Peel en Maas. Het nieuw aangelegde fietspad ontsluit het groenontwikkelingsgebied van Noord-Limburg. Duurzame ontwikkeling van de glastuinbouw gaat hier hand in hand met de ontwikkeling van natuur en maakt het gebied aantrekkelijk voor mens en dier.

Horst aan de Maas Wandelgemeente van het Jaar 2010
Sevenum in de gemeente Horst en Maas is in Nederland het meest vriendelijk voor wandelaars en scoort hoog op het gebied van onverharde paden, bewegwijzering, routecontrole, themaroutes, informatie, bereikbaarheid en voorzieningen bij wandelpaden. Wandelkrant Te Voet heeft de gemeente bekroond en daarmee het werk beloond van de Stichting KnopenLopen, die jarenlang werkte aan een netwerk van wandelknooppunten met een lengte van 100 kilometer (www.knopenlopen.nl).

De bekroonde wandelroute ‘Rondje om de kerk’ (12 km.)rondom Sevenum voert langs kapellen en wegkruizen en loopt dwars tussen schapen door en langs een boomhut met verrekijkers. Wandelaars kunnen uitrusten in een schommelstoel of bij een aanlegsteiger gratis een hengel uitgooien. Halverwege de route heeft de gemeente een groot beeld geplaatst van de Rustende Wandelaar. Op 12 september viert de stichting de overwinning met een culinaire feestwandeling. Deze wandeling leidt de wandelaars langs plekken waar kleinkunst gecombineerd wordt met proeven.

Accommodaties
Eén fiets- of wandeldag is niet genoeg. Het grote aanbod aan knooppuntenroutes nodigt uit tot een langer verblijf. Er is in Noord-Limburg een ruime keuze aan overnachtings-mogelijkheden. Familieparken verscholen in het groen, met een aanbod van huisjes en luxe bungalows en campings; een gevarieerd aanbod aan gastvrije hotels – met gastronomische restaurants – en idyllisch gelegen B&B’s.