Nieuwe Kerk belicht in 20222023 met grootse expositie het leven van Ju

Links: Portret koningin Juliana, Pictorial Press Ltd Alamy
Rechts: Portret koninklijke familie (1948), Hulton-Deutsch/Hulton-Deutsch Collection/Corbis via Getty Images
Links: Portret koningin Juliana, Pictorial Press Ltd Alamy
Rechts: Portret koninklijke familie (1948), Hulton-Deutsch/Hulton-Deutsch Collection/Corbis via Getty Images

Nederland viert in 2025 de 75e verjaardag van de inhuldiging van Juliana tot koningin van Nederland.Aan de vooravond van dit 75-jarig jubileum komt de Nieuwe Kerk met een grote expositie over haar bijzondere koningschap.

Koningin Juliana werd in 1948 ingehuldigd in de Nieuwe Kerk. Tijdens haar bewind ontstond het Nederland zoals we dat nu kennen. Juliana was in haar regeerperiode ongekend populair door haar eenvoud en menselijkheid.

Moderne ideeën
Koningin Juliana stond bekend om haar voortvarende ideeën. De tentoonstelling zet ons land en haar persoon naast elkaar. Zeven jaar na haar abdicatie, in 1980, luchtte zij haar hart. “Ik ben altijd vooruitstrevend geweest. Ik doe mijn leven lang mijn best om niet ouderwets te worden”, aldus de oude koningin tegenover NOS-interviewer Maartje van Weegen (1987).
De Nieuwe Kerk treft nu de voorbereidingen voor deze grote tentoonstelling (september 2022 – februari 2023). Voor een nieuwe generatie zal het een eerste kennismaking zijn met deze vorstin uit het verleden.

Herstel en vernieuwing
Voor velen zal het juist een weerzien zijn met een geliefde koningin. Het wordt een bijzondere tentoonstelling over een veelbewogen leven. Haar regeerperiode, van 1948 tot 1980, stond in het teken van:
• Herstel, verandering en vernieuwing, an wederopbouw tot nieuwbouwwijken zoals de Bijlmermeer, de onafhankelijkheid van Indonesië en Suriname, de Koude Oorlog, de komst van grote groepen gastarbeiders, de pil en echtscheidingen, krakers en provo’s.;
•De kerncentrales in Dodewaard en Borssele en de Ban-de-Bom-beweging.
• Van de Watersnoodramp tot de autoloze zondagen van het kabinet Den Uyl.
De eeuw van Juliana bracht Nederland in een stroomversnelling.

Geïsoleerde jeugd en veelbelovend huwelijk

Juliana werd op 30 april 1909 geboren. Zij was enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Ze groeide zeer geïsoleerd en beschermd op in een wereld die we nu niet meer zouden herkennen. Tsaar Nicolaas II, haar familie, was nog aan de macht in Rusland en beide wereldoorlogen moesten nog plaatsvinden. De 20ste eeuw was nog maar net begonnen. Ze was de eerste Oranjevorst die ging studeren. In 1936 leerde ze bij de Olympische Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen haar echtgenoot kennen. Ze trouwde in 1937 met deze mondaine Bernhard. Het was voor Nederland het huwelijk van de eeuw. De aansluitende huwelijksreis duurde drie maanden en voerde het paar dwars door Europa. Monaco, Parijs en Rome werden aangedaan, maar ook Boedapest alwaar ze het eerste golfslagbad van Europa bezochten. Terug in Nederland nam het paar zijn intrek op Paleis Soestdijk dat op hun verzoek volgens de laatste trends van het modernisme was verbouwd. De nieuwe tijd diende zich nadrukkelijk aan en het paar koos voor een breuk met de sociale conventies van het koninklijke milieu. Voor hun levenswijze kozen zij voor buiten wonen, in het groen van de Utrechtse Heuvelrug.

Modern koningschap
Tien jaar later, in 1948, werd zij koningin van het naoorlogse Nederland. De zogeheten wederopbouw was in volle gang. Reeds in de aanloop naar haar koningschap ontwikkelde ze een buitengewoon scherpe antenne voor maatschappelijke ontwikkelingen en verhoudingen.
Hedendaagse biografen zien haar oorlogsjaren met het jonge gezin in Canada als haar vormende tijd. Haar contacten en de latere vriendschap met de Amerikaanse First Lady Eleanor Roosevelt (1884 – 1962), lijken hier van beslissende invloed. Ons land raakte in haar regeringsperiode in een ongekende stroomversnelling.
Zeer uiteenlopende thema’s als de doodstraf, het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en dekolonisatie werden in haar regeerperiode onderwerp van felle discussie. Ze nam daarbij soms heel manifest, en soms minder herkenbaar, positie in.
Politici kregen achter de schermen niet zelden te maken met een uitgesproken vorstin. Zo bezocht ze in 1961, bijkans demonstratief, de Brabantse Organon-fabriek, de maker van de eerste Nederlandse anticonceptiepil.

Modern koninklijk gezin
De koningin kiest ook als moeder haar eigen weg. In de roerige jaren zestig lijken de dochters van Juliana op hun beurt te breken met koninklijke tradities. Ze tarten onbedoeld gezag en autoriteit met hun partnerkeuzes. Met name de partners van haar twee oudste dochters zorgen voor ophef. Juliana steunt haar kinderen onvoorwaardelijk en spreekt met haar man het volk bij alle keuzes persoonlijk toe. Al haar vier dochters trouwen uit liefde.

De Nieuwe Kerk Amsterdam
Al decennia is de kerk bekend om haar spraakmakende tentoonstellingen van kunst, fotografie en inspirerende personen en culturen. De Nieuwe Kerk heeft ook een belangrijke nationale functie met staatsrechtelijke en koninklijke ceremonies. Op 6 september 1948 werd Juliana in De Nieuwe Kerk als koningin ingehuldigd. Zowel daarvoor als daarna was zij vaak te gast in de kerk. In 1980 was het koningin Beatrix die tijdens haar inhuldigingstoespraak Juliana eerde; 30 april zou voor de hele regeringsduur van Beatrix Koninginnedag blijven. Een hommage aan haar moeder.
Artikel links