Nieuwe stent minder ingrijpend

De sector Vaatchirurgie van het Erasmus MC is deze zomer gestart met het gebruik van een nieuwe stent. Het nieuwe type maakt de behandeling van patiënten met een aneurysma minder ingrijpend.


Bloedvat
Een aneurysma is een verwijding van een buikslagader. Om scheuren te voorkomen, kan een kunststof bloedvat worden geplaatst: een endoprothese, ook wel stent genoemd.

Prikgaatje
De oude versie van de stent werd ingebracht via een snee in de liezen, de nieuwe via een prikgaatje. “Het inbrenghulsje is bij het nieuwe model een stuk kleiner en daardoor is de behandeling veel minder ingrijpend”, zegt prof. Hence Verhagen. “Deze stent is bijvoorbeeld geschikt voor mensen met hele nauwe bloedvaten. Zij zouden anders via een openbuikoperatie behandeld worden.”

Internationaal
De endoprothese komt voort uit een internationale studie naar een nieuwe methode voor de behandeling van verwijding van de levensslagader. Verhagen, hoogleraar Vaatchirurgie, is de hoofdonderzoeker van deze studie.

Bijzonder
“Het is een bijzonder implantaat”, aldus Verhagen. “Wij kunnen als een van de weinige ziekenhuizen op de wereld onze patiënten met deze nieuwe stent behandelen.”Artikel links