Nieuwste editie ANBO-magazine richt aandacht op roze ouderen

Victoria False
Victoria False

Drag queen Victoria False, in het dagelijks leven Ger Poels, zet zich al jarenlang in voor roze ouderen. “Dat blijf ik doen tot mijn dood”, vertelt ze in het magazine van ANBO, de belangenvereniging van ouderen. Het magazine verschijnt op 27 oktober en staat in het teken van seksuele diversiteit.

Dertien jaar geleden liep Ger Poels een bacte­rie op die alle kraakbeen tussen zijn heup en bekken aantastte. Tijdens zijn revalidatie leer­de hij de eerste roze ouderen kennen en hoor­de hun verhalen

Van onrecht knal ik uit mijn pruik

Ger Poels heeft gloeiend de pest aan onrectvaardigheid. ”Van onrecht knal ik uit mijn pruik”, zegt ze. Dertien jaar geleden liep Ger Poels een bacte­rie op die alle kraakbeen tussen zijn heup en bekken aantastte. Tijdens zijn revalidatie leer­de hij de eerste roze ouderen kennen en hoor­de hun verhalen
“Ze vertelden over hun leven en wat ze als homo of lesbienne vroeger had­den doorstaan. Vooral het verhaal van Rick, die in de jaren negentig naar een bejaardentehuis zocht, greep Poels erg aan. Rick kreeg na een kennismaking bij de zorgorganisatie te horen dat hij als homo niet welkom was om daar te komen wonen. “Daar sta je dan, dik in de zeventig en je partner net verloren na veertig jaar samenzijn. Pats, boem! Kun je je een hardere klap in het gezicht voorstel­len?”

Vergeten
Poels was in shock: “Zulke uitspraken had ik zelf nog nooit gehoord of ervaren; verschrikkelijk. Zo kwam ik te weten dat er heimelijk veel gepest werd in verzorgings- en verpleeghuizen; zonder dat de verpleging daarvan op de hoogte is, of erger: er zelf soms aan meedoet. Ik kan niet tegen onrecht. Dan knal ik uit mijn pruik!”

Muzikaal feestje
Victoria False is te zien in twee ver­schillende shows. De Tour d’Amour, een initiatief van schrijfster Eveline van de Putte, reist sinds maart 2014 door Nederland en België om onder zorgmedewerkers aandacht te vragen voor seksuele- en genderdiversiteit. Aan de hand van liedjes en discus­sies wordt aan het licht gebracht hoe zorgprofessionals kunnen omgaan met roze ouderen. Met een andere show, De Roze Vlinders, bouwt Victoria False samen met drag queen Ashley (Wesley de Ridder) een uitbundig en muzikaal feestje voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen.

Bruggen blijven bouwen
Op de vraag wat de huidige stand van zaken in Nederland is rond seksuele diversiteit is Poels’ antwoord: “Ik denk enerzijds dat we echt op de goede weg zijn. Vooral de jeugd is goed op de hoogte van hun eigen seksualiteit, maar ook van de diversiteit die er is. Anderzijds zie je in de grote steden steeds meer discriminatie en in de provincie meer tolerantie, als je het mij vraagt. Het geloof is vaak het grootste struikelblok en bij jongeren is dat stoerdoenerij. Bovendien kan jaloezie en onwetendheid tot enorme agressie leiden. We moeten dus bruggen blijven bouwen, elke keer weer.”

Artikel links
 ANBO