Nominaties De Grote Pozieprijs bekend

Foto: Stichting Poëzieclub
Foto: Stichting Poëzieclub

Paul Demets, Mattijs Deraedt, Bernke Klein Zandvoort, Liesbeth Lagemaat en Alfred Schaffer maken kans op De Grote Poëzieprijs 2021. Zij zijn met hun bundels genomineerd voor de shortlist, zo werd maandagavond bekendgemaakt in het AVROTROS-programma Opium op NPO Radio 4. De Grote Poëzieprijs bekroont jaarlijks de beste bundel van het voorgaande jaar met een bedrag van €25.000. De winnende bundel wordt op 31 mei bekendgemaakt, ook in het programma Opium.

Bundels
Zij verdienden hun plek op de shortlist met de volgende bundels:

– De hazenklager van Paul Demets (De Bezige Bij)

– De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan van Mattijs Deraedt (Poëziecentrum)

– Veldwerk van Bernke Klein Zandvoort (Querido)

– Vissenschild van Liesbeth Lagemaat (Wereldbibliotheek)

– Wie was ik van Alfred Schaffer (De Bezige Bij)


Jury

De shortlist is naar voren gekomen uit een longlist van 16 bundels die de jury vorige maand bekendmaakte. De jury van De Grote Poëzieprijs 2021 bestaat uit de directeur van Poetry International Inez Boogaarts; neerlandicus en poëzierecensent Jeroen Dera; schrijver, dichter, vertaler en programmamaker Nisrine Mbarki; dichter, redacteur en docent Thomas Möhlmann en neerlandicus en radiomaker Frits Spits. In totaal werden er dit jaar 108 bundels ingezonden.

Uitzending
De uitzending is terug te luisteren via www.nporadio4.nl.

Voor meer informatie over de wedstrijd en de bundels, zie www.prijsdepoezie.nl.

Organisatie
De Grote Poëzieprijs maakt deel uit van de activiteiten van Prijs de Poëzie, een initiatief van de Poëzieclub. Prijs de Poëzie wordt mede mogelijk gemaakt door het Elise Mathilde Fonds, de Maatschappij der Nederlandse Letteren, de Turing Foundation, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, LIRA, School der Poëzie, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds en de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De Poëzieclub heeft geen winstoogmerk.

Bron: Stichting Poëzieclub