Noorwegen is het beste emigratieland

Dagelijks emigreren zo’n 300 Nederlanders naar een nieuw thuisland. Al jaren staan landen als Spanje, Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten bovenaan de lijstjes van favoriete emigratielanden. Maar zijn het ook de beste en veiligste landen om naar te vertrekken?

noorwegen emigreren

VertrekNL, magazine voor wonen, werken en leven in het buitenland, legde 150 mogelijke emigratielanden langs de ‘meetlat voor onbekommerd leven’. Conclusie: verhuis niet naar de zon, maar naar het Noorden!

DE 10 BESTE EMIGRATIELANDEN (volgens VertrekNL)
1. Noorwegen
2. Zweden
3. Nieuw-Zeeland en Ierland
5. Finland
6. Denemarken en Canada
8. Oostenrijk
9. IJsland
10. Duitsland

De rekenmethode
Om tot de lijst van beste emigratielanden te komen, hebben alle landen punten gekregen. Hoe minder punten, hoe beter. De positie in de Global Peace Index van 2010 telde drie keer mee, de positie in de Human Development Index twee keer en de positie in de Global Competitive Report één keer. Dit omdat veiligheid voor veel emigranten belangrijker is dan ruimte voor persoonlijke groei en dat weer belangrijker is dan de economie. Verder kon een land op basis van recente gebeurtenissen, zoals natuurrampen, 25 of 50 ‘strafpunten’ krijgen. Nieuw-Zeeland kreeg er 25, Japan 50.
De nummer één, Noorwegen, stond in de GPI 2010 op de vijfde plaats, in de HDI op de eerste en in het GCR veertiende. Dat leverde de volgende punten op: 15 (3 keer 5) plus 2 (2 keer 1) plus 14 (1 keer 14) = 31 punten. De nummer twee, Zweden, had 50 punten. Zonder ‘strafpunten’ had Nieuw-Zeeland geen derde, maar tweede gestaan.
Ter illustratie: een land als Tsjaad komt uit op 864 punten. Van sommige heel slecht scorende landen is overigens geen exact cijfer te berekenen omdat ze niet voorkomen in één of meerdere van de drie gebruikte lijsten.

Voor meer informatie (bijvoorbeeld over de 5 landen waar u beter niet naar toe kunt verhuizen), lees de volledige reportage in VertrekNL 2