NTR Koos Postema vertelt vanuit eigen ervaring over bombardement Rotte

Hij was nog een kind van zeven jaar toen de Duitsers zijn stad bomvardeerden. Maar liefst 80.000 mensen raakten op slag dakloos. Over deze ingrijpende belevenis vertelt Koos Postema vanaf woensdag 25 maart in de vijfdelige serie Een jongen in de Oorlog.

Op 1 mei 1940 bombardeerden de Duitsers het stadshart van Rotterdam. Hoe ingrijpend dit was, kan het beste worden verteld door iemand die het zelf meemaakte. Iemand die de ervaringen van het hele gezin erbij betrekt en zo het waargebeurde, aangrijpende verhaal tot werkelijkheid maakt. Iemand die prachtig kan vertellen. Zo iemand is Koos Postema.

Spannende jaren
In de podcast maken we kennis met Koos’ moeder, die al jong weduwe werd, zijn zusjes Aagje en Lenie, zijn broer Jan en oom Ger. Ieder van hen heeft spannende jaren beleefd.
De kleine Koos grifte dat alles in zijn geheugen. Vanzelfsprekend begint de serie bij het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 en zijn in de laatste aflevering de bevrijdingsverhalen te horen.
Maar verder worden de gebeurtenissen niet noodzakelijkerwijs in chronologische volgorde verteld, waardoor in iedere aflevering een dramatische ontwikkeling met afwisseling ontstaat. Voeg daarbij de onderkoelde, vaak humoristische stijl van Koos Postema en een geschiedenisles wordt op slag een aantrekkelijke tijdsbesteding.

Naar het boek van Koos Postema: Het bormardement
Dick Klees was eindredacteur van het NPO Radio 1-programma Met het oog op morgen. Hij las het boekje Het Bombardement (Thomas Rap, 1980) dat Koos veertig jaar geleden schreef en hoorde daarbij in gedachten de stem van deze geboren verteller. Zo ontstond het idee Postema te benaderen om zijn verhaal in een podcast aan hem te vertellen.

Podcast
“Iedere keer dat ik dit idee opwierp, vroeg Postema mij steeds wat een podcast nu eigenlijk was. Dat het niets meer is dan radio, uitgebreid met veel gebruiksgemakken, maakte het medium voor hem interessant. Maar nog hapte hij niet toe om de studio in te gaan. Toen haalde ik hem definitief over met de aansporing ‘doe het dan voor je kleinkinderen’. Dat bleek een argument dat opa Postema niet kon weerstaan. En zo werd de 87-jarige omroepcoryfee waarschijnlijk de oudste podcaster van het land”

Met de vertellingen van Koos Postema komt een historische gebeurtenis die de wereld veranderde, heel dichtbij. De impact op een gewoon gezin wordt ineens voelbaar door veel kleine, persoonlijke details.

Artikel links