Oceans 4 St. Valery en Caux

Oceans 4: St. Valery en Caux
Oceans 4: St. Valery en Caux

zaterdag 23 juli
Vandaag besloten om te blijven liggen in Dieppe, omdat er weer geen wind aanwezig was. De Thalassa kreeg ‘s middags bezoek van de douane. Bij ons waren Miklós & Yorick van boord en Wilma bij de wasserette terwijl Nico op de Thalassa was omdat ze de halfwinder aan het stikken waren. Nico vluchtte snel de kant op omdat hij absoluut geen zin had in een bezoekje van de douane (nee niet vanwege illegale praktijken, maar gemiddeld duurt een bezoek van de douane meer dan een half uur).

Oceans 4: St. Valery en Caux
Oceans 4: St. Valery en Caux

Aan Rob (Thalassa) werd nog specifiek gevraagd of hij ‘cannabis’ aan boord had. Waarop Jurriaan het grapje maakte:’Pap ik heb net de wiet weggegooid die nog in mn portemonnaie zat’ tot grote woede van Rob (de douanebeambten hebben het recht om je hele boot te onderzoeken in elk kastje en mogen zelfs je zonnenpanelen loshalen als zij dat willen, en kunnen dus je hele boot ruïneren). Eigenlijk is het zeer logisch dat ze onze boten wouden onderzoeken, twee Nederlandse boten met jongeren aan boord, dan vraag je erom. Miklós en Yorick hadden een internetcafé gevonden om even contact te leggen met het thuisfront.

Na het eten gingen MMJY (Miklós, Marijn, Jurriaan & Yorick) maar een rondje lopen door de stad en vergaapten zich aan de wapenwinkels die aanwezig waren in de winkelstraat. Later vonden ze een pleintje om te voetballen, ondanks de primitiviteit van het pleintje was het beter dan niets. Daarna maar even douchen om daarna ‘Risk’ te gaan spelen voor de verandering. De ouders hadden contact gelegd met een andere boot en zaten te borrelen met zijn zessen. Toen de ouders gingen slapen gingen de jongens de kant op om (Miklós & Marijn) nog een biertje te drinken (schandalig duur, 3 euro voor 25 cl). Dus weer een dag voorbij, met de hoop om morgen te vertrekken richting Cherbourg.

zondag 24 juli
Vandaag kwam Rob na het ontbijt binnen om te overleggen wat we vandaag zouden doen. Het regende en het zag er grijs en somber uit dus veronderstelden we dat we zouden blijven liggen in Dieppe. De wind bleek uit het zuiden te komen, wat natuurlijk positief nieuws was. Opeens werd besloten om weg te gaan, meteen na het eerste kopje koffie (en koffietijd schijnt voor mensen boven de 40 ongeveer heilig te zijn, dus wordt daar normaal vrij veel tijd aan besteed). De bedoeling was om Fécamp te bezoeken. Er stond een lekker windje en zo werd er koersgezet richting Fécamp. We zouden binnen een bepaalde tijd binnen moeten zijn dus moest er nog hard gevaren worden ook, wat lukte.

Op een gegeven moment moesten we de hoek om en riep Rob ons op om te melden dat hij kruizen (tegen de wind in zeilen) totaal niet zag zitten en dreigde om te keren omdat het volgens hem steeds harder zou gaan waaien. Er werd besloten om St. Valery en Caux te bezoeken want dan zou er niet gekruist hoeven worden. We zouden voor half 5 binnen moeten zijn omdat de voorhaven daarna te ondiep (vanwege het tij) zou zijn voor ons om nog binnen te varen (op het laagste punt staat die voorhaven dus helemaal droog). Eenmaal aangekomen begon de zon te schijnen en het begon een heuse zomerse dag te worden. Even later zou blijken dat we nog familiebezoek zouden krijgen ook.

Peter & Cora en de kids zouden langskomen (Patrick & Dianne) tot onze vreugde (we zouden ze eigenlijk op Tobago pas weer treffen rond de Kerst). MMJ en Y besloten om te gaan volleyballen na de buurt verkend te hebben. De Kuijpertjes tegen de Granada’s, waarbij de Kuijpertjes vanzelfsprekend wonnen. Later voegden zowaar de ouders (!) op Nico na zich bij het spel. MMJ en Y besloten na het zanderige volleyballen zich in zee te begeven. Teruggekomen op de boot was het nog steeds lekker weer. Patrick & Dianne kwamen binnenzetten op de boot en later kwamen ook Peter en Cora aanlopen met Nico en Wilma (natuurlijk eerst een terrasje gepakt met vermoedelijk iets alcoholisch).

We gingen met zijn achten uiteten bij een pizzeria. De kinderen gingen buiten de deur nog even een ijsje halen en de ouders bleven nog in het restaurant achter. Miklós, Marijn, Jurriaan, Yorick, Patrick & Dianne gingen een potje kaarten. Nu ik (Miklós) dit schrijf zitten mijn neefje en nichtje naast me en de ouders buiten met Yorick nog even te genieten van de avond/nacht. Als ik terugkijk op deze dag, was het vooral een drukke dag, en met dit familiebezoek kan ik het zonder twijfel een bijzonder geslaagde dag noemen.

(Oceans 4: het logboek van een wereldreis)