Aleksandr Plivka uit Oekraïne maakte de documentaire ‘’Where are you Adam?’’. Thema is de monnikenrepubliek Mount Athos. Dit is het heiligdom van de Grieks Orthodoxe kerk. Plivka trekt met de film door Nederland en Vlaanderen, Met de opbrengsten steunt hij zijn landgenoten.
De documentaire ‘’Where are you Adam?’’ geeft een inkijkje in het leven van monniken op het Griekse schiereiland Athos. De film werd al bekeken door 200.000 mensen in tien verschillende lande. Nu wil Plivka een groter publiek bereiken in Nederland. Voor de verspreiding zorgt Katia Novikova uit Oekraïne. Ook voorzag zij de film van een Nederlandse ondertitel.
Herinneringen
Tijdens het zien van de film dompel je je als jet ware onder in de monnikenrepubliek Mount Athos. In dit heiligdom van de Grieks-Orthodoxe kerk kom je tot een persoonlijke belevenis. Je bent getuige van de levenssfeer van de personages.
‘’Uit onze vroege jeugd onthouden we misschien geen woorden van onze moeder. We herinneren ons haar warme omhelzing. Weinigen herinneren zich de woorden van hun grootouders, maar we onthouden de sfeer van hun huis,’’ zegt Plivka.
‘’Daarom was het voor ons – de makers van de film – heel belangrijk om de levensruimte van onze helden niet binnen te dringen. We wilden het ritme van hun harten en gedachten niet verstoren. Het was voor ons belangrijk dat iedere toeschouwer na het zien van de film de zaal verlaat met dezelfde mate van vrijheid waarmee hij is gekomen.’’
Persoonlijk ontmoeten
‘’Als resultaat van onze creatieve zoektocht besloten we om de stilte te bewaren. U zult onze gedachten en opvattingen niet in de film terugvinden. We hebben geen andere boodschap dan de gelegenheid geven om de personages persoonlijk te ontmoeten.
Eigenlijk, bieden we niet aan om te kijken of te luisteren. We nodigen de kijker uit om hier in stilte te zijn met zijn eigen gedachten. Om hem om naar zijn hartslag te laten luisteren. En dan, in dit ritme, in deze stilte, de ander te horen en te zien – in al zijn schoonheid en grootsheid.’’
Elkaar echt zien en horen
‘’Als we elkaar zouden echt kunnen zien, zou de wereld een gelukkiger plaats zijn. Als we elkaar zouden kunnen horen, zouden we de woorden van onze buurman niet als mompelen, maar eerder als het lied van de nachtegaal horen. Door eerbied gaan de ogen en de oren van onze harten open.”
‘’In ‘’Where are you Adam” zie je het echte leven zoals het door de camera wordt vastgelegd. Hier zie je het ware dagelijkse leven, gevuld met alles wat ieder van ons van dichtbij bekend is: liefde, bekommernissen, verdriet.”
Persoonlijk thema
‘’We wilden als makers wilden dat iedere kijker in de film een persoonlijk thema zou vinden. In de film zijn er geen geregisseerde scenes, geen van tevoren geschreven teksten. In die zin breekt de film de barrières af die mensen onderling optrekken. Want het gaat over wat iedereen na aan het hart ligt.’’
Over het maken van de film
Aan de film ‘’Where are you Adam?’’ ging tien jaar omgang met de hoofdpersonen vooraf. De makers werkten er tien jaar aan en waren tien keer op Athos om te filmen. Er 80 uur beeldmateriaal gemaakt. Dat leidde tot een film van 80 minuten.
De hoofdpersoon is kloosterabt Geronda Grigori. Hij spoorde iedereen voortdurend aan om samen te zijn. “Samen doen”, zei hij. ‘’Samen het gebed, het werk, de maaltijd…’’
‘’Er zou geen film zijn als we het niet ‘samen deden’. Wij hadden geen beurzen, geen sponsors, geen financiële of technische middelen. Maar er waren wel mensen op onze weg die met ons mee wilden doen…,’’ zegt Aleksandr Plivka.
‘’De eerste ervan was Alexander Zaporosjtsjenko, de regisseur van de film. En vandaag zijn het de kijkers in Nederland en Vlaanderen want de film leeft voort door hun deelname en aandacht.’’