OLEG LYSENKO uit Oekrane geeft BENEFIETCONCERTEN voor ambulances

De virtuoze accordeonist Oleg Lysenko uit Oekraïne geeft benefietconcerten voor zijn thuisland. Doel is een tweedehands ambulance want daaraan bestaat een schrijnend tekort. Op 4 december geeft hij in Groningen een liefdadigheidsoptreden. Daarnaast doet hij een oproep voor nieuwe locaties.

Oleg Lysenko raakt met zijn muziek de harten van mensen. Zo raakten velen ontroerd toen hij op de Dam het Oekraïense volkslied speelde. Met de door hem beoogde ambulances wil hij levens redden. Als streefbedrag noemt hij 23.000,= euro.

Tweedehands ambulance

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne bestaat er door bombardementen en beschietingen een groot te kort aan ambulances. Oekraïne schreeuwt dan ook om ziekenwagens maar heeft geen geld om ze te kopen.
In Nederland knapt René Pol uit Annen (Drenthe) gebruikte ambulances en brandweerwagens op. ‘’Deze gaan naar landen die simpelweg geen budget hebben voor een nieuw exemplaar“, legt de 55-jarige Pol uit.
Pol koopt de wagens vooral van ambulancediensten in Nederland. Ook bouwt hij zelfs touringcar om tot ziekenwagen. Deze biedt plaats aan zes draagbaren en zes rolstoelen. Voorwaarde is dat de wagens nog goed mee kunnen. ‘’Het is hier geen rommelmarkt’’, zegt hij.

Oleg Lysenko: ’’ik hoorde dat er geluisterd werd’’

Oleg Lysenko studeerde aan het conservatorium van Kiev. Na zijn studie kwam hij twintig jaar geleden naar Nederland. Daar leerden we hem kennen als een virtuoos accordeonist. Ook schreef hij negen theaterproducties.
Samen met de tekenaar Armando maakte hij de prachtige voorstelling: ‘’Ik hoorde dat er geluisterd werd.’’ Met zijn accordeon begeleidde Oleg de bijna 90-jarige Armando (1929-2018). De tekenaar vertelde over
• macht en onmacht,
• daders en slachtoffers
• vergankelijkheid en melancholie
Voor Armando betrof het zijn herinneringen tijdens zijn gevangenschap in concentratiekamp Amersfoort. Voor de moeder en broer van Armando is dit nu de dagelijkse realiteit. Zij wonen nog in Kiev. Oleg is blij dat hij zich met zijn passie ook voor hen kan inzetten.

Oekraïne: Het pad naar vrijheid

Het concert in Groningen vindt plaats in het kader van de fototentoonstelling “Oekraïne: het pad naar vrijheid.’’ Deze expositie in de A-kerk is wegens grote belangstelling verlengd t/m 22 januari. Het verbeeldt de ontwikkeling van Oekraïne vanaf het moment dat het zich begon te bevrijden van het Sovjetjuk.
De expositie eindigt met de huidige oorlog. Deze maakt van elke fotograaf een oorlogsfotograaf. Je ontdekt dat het politieke klimaat in Oekraïne altijd beladen was. Dat zie je terug in het werk van haar kunstenaars. Hun werk reflecteert op de huidige oorlog die ons in het Westen compleet overviel.

Gehele opbrengst naar ambulance

Met hart en ziel zet Oleg zich in voor zijn vaderland. Tijdens het benefietconcert in Groningen treden als gasten op: . Gastoptredens van: Tanja Kolisnyk Sheila Moens Thomas Grosshant en Sofie Geluk.

Oleg treedt verder op in Zutphen op 6 december.

Artikel links