Oma in de schuur

Oma en opa in een verbouwd schuurtje in de achtertuin, is dat wat ons te wachten staat?

Het gaat niet goed met onze verzorgingsstaat. Steeds meer ouderen worden de dupe van het bezuinigen. Waar moet je naar toe als je oud bent, je partner overleden en veel vrienden en kennissen om je heen zijn weggevallen. Er zijn lange wachtlijsten voor een plaats in een verzorgingshuis. Deze situatie is zeer herkenbaar voor ouderen, waar de discussie ontstaat dat ouderen, gaan ‘bijwonen ‘ bij hun kinderen.

Met ‘bijwonen’ wordt bedoeld dat de mantelzorg voor de kinderen is en het schuurtje wordt omgebouwd tot klein woonhuis, waar de ouder nog zelfstandig kan wonen.

Natuurlijk moet je dan een tuin hebben, waar de mogelijkheid bestaat je fietsenhok om te bouwen in een klein en gezellig onderkomen voor je moeder of vader.

Op zich geen slecht idee, maar wat als beide kinderen werken en de zorg niet kunnen of willen hebben voor hun ouder. Bovendien is een dergelijke oplossing alleen mogelijk als de kinderen de mantelzorg dragen.

Gemeenten zijn hier al over in discussie en op veel plaatsen in Nederland wordt al de mogelijkheid geboden, voor het bouwen van een kleine woning in de achtertuin.

We gaan terug naar een ver verleden, waar kinderen de plicht hadden de verzorging van hun ouders op zich te nemen. Nu zal dit voor enkele een mogelijkheid zijn, maar gezien onze werktijden en stressvol leven, rijst de vraag of dit de oplossing is voor hulpbehoevende ouderen. Bovendien wie gaat dit betalen?

Want wie 55+ is kan op het terrein van de kinderen gaan wonen, dus kort door de bocht; ‘Oma in verbouwde schuur in de achtertuin’.

© Maydana