Omniversum toont spectaculaire film over beklimmen van Mount Everest #2

Mount Everest, te zien in Omniversum vaaf 5 september
Mount Everest, te zien in Omniversum vaaf 5 september

Vanaf 5 september terug in het Haagse filmtheater Omniversum: MacGillivray Freeman’s Everest, de met prijzen overladen en succesvolste IMAX-documentaire aller tijden. NY Times: “Not only a visually glorious film and a story of hope and hubris; it is also an amazing feat of filmmaking.” Op het 840 m² grote koepelscherm van Omniversum een meeslepende en onvergetelijke ervaring.

Mount Everest, te zien in Omniversum vanaf 5 september
Mount Everest, te zien in Omniversum vanaf 5 september

De grootbeeldfilm Everest is het dramatisch, waargebeurde verhaal van een internationaal team van klimmers verovert, kort na een grote tragedie. Hun succesvolle beklimming van Mount Everest enkele dagen nadat medeklimmers en vrienden er omkwamen, is een meeslepend verhaal over doorzettingsvermogen en een berg waarvan ze houden, die ze respecteren en soms vrezen.

Krakende ijswanden

Everest neemt de kijkers mee over krakende ijswanden en gapende afgronden, langs gevaarlijke, torenhoge kliffen, en – na een aangrijpende reddingsactie – naar de gevarenzone van zuurstofarme hoogtes. De grootbeeldfilm toont bovendien hoe Mount Everest werd gevormd en blijft evolueren, wat de invloed is van extreme hoogtes op de fysieke en mentale weerstand van de klimmers en hoe de Everestervaring is doordrongen van de cultuur en traditie van de Sherpa’s.

Met leden van de expeditie

Everest werd mede geregisseerd door David Breashears, die zelf Mount Everest beklom. De sterren van de film zijn de leden van de expeditie: Ed Viesturs, Araceli Segarra, Jamling Tenzing Norgay, Sumiyo Tsuzuki, Paula Viesturs en de Sherpa’s die hielpen de zwaarste camera ooit naar de top van de Everest te dragen.

New York Post: “Plain and simple, Everest takes movie-making to new heights – in every sense of the phrase. It’s not only the best IMAX film te date, it features some of the most spectacular, breathtaking photography on record. Indeed, the thrill-a-minute scenario makes Everest a must see for all.

Artikel links