Omroep Max De overwoekerde tuin van Hans Dorrestijn doet denken aan ee

In de vijfde aflevering van Paradijstuinen van Omroep Max zijn we te gast in de overwoekerde tuin van tekstschrijver en cabaretier Hans Dorrestijn. De stilte in zijn tuin doet hem denken aan een compositie van Bach, en net als bij mooie muziek slaat bij hem het hart even over tijdens zijn dagelijkse wandeling door de tuin. Deze tuin- en dierenliefhebber heeft in de loop van de jaren zoveel geplant dat hij het niet meer de baas kan, de tuin is zo vol dat hij er naar eigen zeggen een Doornroosje gevoel van krijgt. Maar, met een glimlach, want de aanwezigheid van de zeldzame gekraagde Roodstaart maakt, voor de bevlogen tuinliefhebber, alles goed.

omroep max hans dorrestijn

Vorstelijk Huis Doorn


Op de flanken van de Utrechtse heuvelrug ligt het statige Huis Doorn, dat vooral bekendheid verwierf door zijn vorstelijke bewoner, Keizer Wilhelm II. Na de eerste wereldoorlog was Wilhelm II niet meer welkom in zijn thuisland, Duitsland, en nam zijn toevlucht tot het Utrechtse Doorn, waar hij van 1920 tot 1941 woonde. Keizer Wilhelm was een verwoed tuinliefhebber en creëerde eigenhandig een Engelse landschapstuin met maar liefst 150 verschillende naaldbomen. Kunsthistorica Peese Binkhorst is al 28 jaar vrijwilliger bij het Huis Doorn. Ze werkt met hart en ziel om dit unieke landgoed in ere te houden. Zij toont ons ook het originele geschenk dat iedere gast van de keizer na een bezoek aan zijn villa destijds mee naar huis kreeg: een schijf van een boom van het landgoed, met de handtekening van de keizer.

Stolpboerderij in Hoogwoud

Frank en Irma Appel zijn de trotse eigenaren van een typische stolpboerderij in het Noord-Hollandse Hoogwoud. Zij laten hun fantasie de vrije loop, alles wat ooit heeft gereden of gevlogen krijgt een nieuwe leven in hun huis en tuin. Dit varieert van een oude Cadillac, tot een dubbeldekker en van bommenwerper, tot een vliegtuig en een trein, Frank en Irma geven het een nieuw leven. Het creatieve stel ziet hun tuin als een artistieke speeltuin en pretpark, waar ze iedere dag weer veel energie van krijgen.

Verborgen binnentuin van verpleeghuis Hogewijk
De bijzondere verborgen binnentuin van verpleeghuis Hogewijk in Weesp is speciaal ingericht voor haar dementerende bewoners. Verzorger en tuinman Dirk Wassenaar noemt het een unieke tuin, en de eerste tuin in Nederland die deze speciale functie heeft. Hij neemt de bewoners dagelijks mee naar de tuin om te genieten of ze helpen hem met verpotten, snoeien of harken. Na een zwaar auto ongeluk heeft Dirk zijn ware missie gevonden, hij wil deze groep bejaarden een mooie oude dag bezorgen.

Over Paradijstuinen
In het MAX-programma ‘Paradijstuinen’ nemen wij u mee naar de meest bijzondere tuinen van Nederland en hun gepassioneerde eigenaars. Zij vertellen het verhaal dat achter hun tuin schuilgaat. De tuinen variëren van historische monumenten tot verborgen pareltjes, van tuinen van Bekende Nederlanders tot die van excentriekelingen. De één laat de natuur ongerept haar gang gaan, de ander is dagelijks druk in de weer met de grasmaaier en voor weer een ander is de tuin een onuitputtelijke bron van inspiratie. Paradijstuinen laat het verhaal, de liefde en de passie achter al deze tuinen zien.

MAX: Paradijstuinen (afl. 5)
Woensdag 30 maart, 19.25 uur op Nederland 2

Artikel links