In sommige gemeenten kunnen inwoners geen energietoeslag meer aanvragen, zoals in Zoetermeer, Bergeijk en Bladel. Onbegrijpelijk en onterecht, vindt ANBO. Het gaat om een lopende regeling, waarvan iedereen die dat nodig heeft gebruik moet kunnen maken.
“Het is gewoon absurd”, vindt ANBO-directeur Anneke Sipkens. “Lang niet iedereen die recht heeft op de energietoeslag van 1300 euro heeft die al aangevraagd. Waarom zou je de aanvraagtermijn al voor het einde van het jaar sluiten? Wij begrijpen het niet.”
Ouderenorganisatie ANBO heeft de afgelopen maanden meer dan 1600 mensen geholpen met de aanvraag. Het gaat om ouderen met alleen AOW of met een klein aanvullend pensioen. “Het is best ingewikkeld om de aanvraag in te dienen”, legt Sipkens uit.
“Er moet veel worden ingevuld en er moeten documenten worden meegestuurd. Met name ouderen die digitaal niet erg vaardig zijn, haken daardoor af en sturen de aanvraag niet in. Terwijl ze er wel recht op hebben én het geld erg hard nodig hebben.”
Zoetermeer
De gemeente Zoetermeer laat weten dat het sluiten van de aanvraagtermijn een operationele reden heeft: er waren slechts tot november ambtenaren vrijgemaakt om de aanvragen te behandelen. ANBO vindt dat een slecht argument. De gemeente moet een intern probleem niet bij de burger leggen. Iedereen die er recht op heeft, moet de energietoeslag voor 2022 tot het einde van het jaar kunnen aanvragen.
Kempengemeenten
Ook de samenwerkende Kempengemeenten hebben de aanvraagtermijn per 1 november gesloten. Daaronder vallen Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-de Mierden. Deze hebben aan ANBO toegezegd nog eens naar de situatie te kijken.
Afgelopen zomer waren er al een paar andere gemeenten waar geen energietoeslag meer kon worden aangevraagd. Na vragen van ANBO is de procedure weer opengesteld. ANBO roept Zoetermeer en de Kempengemeenten op dit voorbeeld te volgen.