Online scheiden razend populair tijdens coronacrisis

Foto: Pixabay CC
Foto: Pixabay CC

Hoewel het aantal scheidingen in Nederland in 2020 volgens het CBS met 5%* is gedaald, ziet het online scheidingsplatform Uitelkaar.nl het aantal aanvragen voor scheidingen via haar platform met maar liefst 60% stijgen. Deze stijging is landelijk. Lokaal zijn er ook uitschieters, zoals de stad Rotterdam. Enerzijds is dit het gevolg van het feit dat stellen steeds vaker de regie van hun scheiding zelf in handen nemen, in plaats van hun toevlucht te nemen tot een mediator of advocaat. En anderzijds heeft de coronacrisis en ervoor gezorgd dat Nederlanders met een andere blik naar online dienstverlening kijken.

Andere kijk op online dienstverlening
De online dienstverlening is veranderd sinds de komst van het coronavirus. Naast de noodzakelijke online vergaderingen en lessen voor de kinderen en het videobellen met oma in het verzorgingshuis, gingen mensen ook massaal steeds vaker online videobellen met de hypotheekadviseur, de bank en zelfs met de rechtbank. Het lijkt erop dat de blik van mensen op online dienstverlening verruimd is sinds de coronacrisis. De verwachting is dat deze trend na corona niet zal verdwijnen en de komende jaren alleen nog maar sterker zal toenemen.

Meer stellen kiezen voor online scheiden
Richtte men zich vroeger vooral tot een advocaat of mediator als hun huwelijk in zwaar weer verkeerde, tegenwoordig kiezen steeds meer stellen ervoor om online hun scheiding te regelen. Vaak willen stellen zelf bepalen wat er in hun scheidingsconvenant komt te staan en het liefst in hun eigen woorden. En kiezen daarom steeds minder voor een convenant van een advocaat.

Daarbij komt ook nog eens het feit dat het aantal vechtscheidingen afneemt en meer stellen er met elkaar op goede voet uit willen komen. Dit laatste is een belangrijke voorwaarde om er online goed uit te komen.

Cijfers online scheidingen Rotterdam sterk toegenomen
Online scheidingsplatform Uitelkaar.nl ziet aan haar jaarcijfers dat online scheiden aan populariteit wint. Kaspar Scheltema, CEO van Uitelkaar.nl: “Over de hele linie was een sterke groei waar te nemen, maar Rotterdam springt eruit met een groei van meer dan 300%! Ook de Rotterdammers hebben duidelijk de online weg gevonden.”

Samen afspraken maken op Uitelkaar.nl
Uitelkaar.nl geeft stellen zelf de regie van hun scheiding in handen. Stellen kunnen op het platform in hun eigen woorden hun scheidingsconvenant opstellen. En worden begeleid en ondersteund door een casemanager, mediator of advocaat waar nodig.

“We zien dat stellen het heel fijn vinden om samen afspraken te maken voor het echtscheidingsconvenant, zo hebben ze het gevoel niet alleen samen te zijn getrouwd maar ook samen te zijn gescheiden. Alles gebeurt in goed overleg met elkaar”, zegt Laura Kistemaker, COO van Uitelkaar.nl.

Over Uitelkaar.nl
Uitelkaar.nl is een sociale onderneming met een maatschappelijke missie: het scheidingsproces toegankelijker en gebruiksvriendelijker maken via een gepersonaliseerde, online aanpak. Hiermee stelt Uitelkaar.nl gebruikers in staat hun scheiding zoveel mogelijk samen te regelen, in eigen woorden. Met ondersteuning waar nodig.

Uitelkaar.nl werkt samen met verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder SI2 Fund en HiiL. Uitelkaar.nl is ontstaan uit Rechtwijzer uit elkaar, een initiatief van de Raad voor Rechtsbijstand en HiiL.

*cijfers CBS t/m november 2020. Scheidingen na huwelijk.

Bron: Uitelkaar.nl