Ontspannen en kuren in de LozreOntspannen en kuren in de Lozre

Magazine  »  Gezondheid (980 artikelen)  »  Wellness (19 artikelen)

_
___
_
_

De Lozère, het dunst bevolkte departement van Frankrijk heeft vele gezichten grillig en wild met diepe ravijnen, liefelijk en romantisch, in de volgende bocht mysterieus met kale vlakten en even later donkere en ondoorgrondelijke bossen. De Lozère is het noordelijkste departement van de regio Languedoc-Roussillon en het 48ste departement van Frankrijk.

Tekst&fotografie: Yvonne Rieschke

De Lozère is verdeeld in vier grote natuurlijke regio´s, gevormd door verschillende gesteenten. In het oosten bevindt zich de Aubrac, een basaltgebied met uitgestrekte hoogvlakten en uitgedoofde vulkanen. In het noorden strekt zich de Margeride uit, een middelhoog bergmassief van graniet afgewisseld door prairies, wilde bergstromen en diepe bossen, de kloven van de Tarn en Jonte en de hoogvlakten en het dal van de Lot. De Tarn heeft in de loop van vele duizenden jaren een diepe kloof uitgesleten in het kalkmassief. Er ontstonden verbazingwekkende rotsformaties. Ten zuiden richten zich de Cevennes en de Mont-Lozère, gevormd door leisteen en graniet, op boven de laagvlakten van de Languedoc.

In het noordwesten van de Lozère, op de grens met de Cantal (Auvergne) en L´Aveyron (Midi-Pyrénees ) en nabij de A75, ligt La Chaldette. Dit gehuchtje van een tiental huizen ligt op zo’n 1000 meter hoogte op de hoogvlakten van de Aubrac. Dit door erosie gevormde plateau staat bekend om zijn kuuroord La Chaldette. Al vele eeuwen maakten de boeren gebruik van deze warmwater bronnen. Dieren die gewond waren, huidziekten en andere kwalen hadden, werden met het warme water behandeld en genazen vaak wonderwel. Begin negentiende eeuw is men het gaan exploiteren als kuuroord en in 1994 is het vernieuwde gebouw geopend dat is ontworpen door de bekende architect Jean-Michel Wilmotte, o.a ontwerper van ondermeer enkele zalen in het Louvre.
Hier kunt U uw voeten en de rest van uw lichaam laten bijkomen van de lange wandeltochten of fietstochten in de indrukwekkende omgeving. Of gun uw lijf een weldadige verzorging tijdens uw pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Om daarna weer fit uw weg te kunnen vervolgen. U kunt hier natuurlijk ook komen om gewoon eens lekker te worden verwend tijdens uw welverdiende vakantie. Een weldaad voor lichaam en geest! In een rustgevende ambiance en midden in de natuur kunt u genieten van programma´s voor schoonheids- en fitnesskuren. U kunt in halfdaagse kuren genieten van sauna, hamman, zwembad, onderwater massage, aquagym, fitness, massage maar ook dieetadviezen en andere speciale behandelingen behoren tot de mogelijkheden. Het is een kleinschalig kuuroord dat maakt dat u zich speciaal voelt. U gaat niet op in de massa. U kunt een arrangement boeken van meerdere dagen die u zelf ´in kunt richten´ met behandelingen. Zo zijn er al twee behandelingen voor €46,- in het laagseizoen en € 51,- in het hoogseizoen. Prijzen die heel acceptabel zijn en echt u zult zich herboren voelen!

Het kleine dorpje biedt genoeg mogelijkheden om te overnachten. Op zo´n honderd meter afstand van het kuuroord bevinden zich meerdere chambre d´hôtes, hotels en een Residentie de la Chaldette. Het laatste is een prachtig gerenoveerd hotel waar u zeer goed kunt verblijven. ´Le Chef´ is een ware artiest en tovert de heerlijkste gastronomische menu´s op de dis.
Artikel links