Onverwachte liefde op latere leeftijd #6

Foto: Anouk de Kleermaecker
Foto: Anouk de Kleermaecker

Onverwachte liefde. Zo heet het artikel van Margot Eggenhuizen in het juninummer van het ANBO magazine. Zij sprak met Marianne Visser van Klaarwater en Peter Lasschuit. Als weduwe raakte Marianne op het eerste gezicht verliefd op Peter. In 2016 trouwden ze met elkaar. Hij was 81 en zij 64.

Foto: Anbo magazine juni 2020
Foto: Anbo magazine juni 2020

Inspelende op de ‘’coronaregels’’ is welzijn het thema van het juninummer van het ANBO-magazine. Wat betekenen al die regels voor onze immateriële tevredenheid? De coronacrisis doet een beroep op ons aanpassingsvermogen ondanks het versoepelen van de regels. En wat kun je doen wanneer het niet zo lekker met je gaat? De liefde van Marianne en Peter kende eerder hoge pieken en diepe dalen. Toch kwamen ze er samen uit.

Ups en downs
Hoofdredacteur Jurrien Beerda stelt in zijn voorwoord: ‘’Ik weet niet hoe u het de afgelopen maanden heeft ervaren, maar geestelijk, lichamelijk en sociaal heb ik wel wat downs – en gelukkig ook ups – gehad. In denk dat vrijwel iedereen dat in meer of mindere mate erkent.’’
Voor Marianne en Peter was het de ultieme testcase van hun liefde. Aan het begin van de loc down werd Peter als laatste niet-corona patiënt geopereerd wegens etalagebenen. Hij kreeg een bypass in zijn been en zijn lymfe raakten verstopt.

Therapeuten hielden de deur op slot
Uit angst voor corona hielden de therapeuten de deur op slot. Vanuit haar liefde voor hem pakte Marianne het zelf aan. Via een instructiefilm zag ze wat ze moest doen. Ze legde haar handen op en masseerde hem. Nu kan Peter weer lopen en zijn schoenen aan.
Wegens zijn leeftijd van 84 jaar kozen en kiezen ze nog steeds voor een sociaal isolement. Marianne deed en doet nog steeds twee keer per week boodschappen tijdens het ouderenuurtje van de supermarkt. Verder kwamen en komen ze de deur niet uit. Alleen nu maken ze af en toe een korte wandeling of autoritje.
’We hebben geen naaste familie die voor ons klaar staat en hoeven daarom niet te rekenen op mantelzorg’’, zegt Marianne. Samen genieten ze elke dag en nacht van elkaar.

Pia Douwes, een overvol bordje maar nog steeds stralend
Op de cover van het juninummer straalt Pia Douwes. Zoals steeds stelde de ANBO een BN’er centraal in haar magazine. Het artikel over haar herinnert aan het ontroerende door haar gezongen lied ‘’Mijn leven is van mij’’ uit de musical Elisabeth.
Nu vertelt ze openhartig over haar leven na jarenlang keihard werken, mantelzorgen, een burn-out, een stem die haar in de steek liet en het overlijden van haar vader. ‘’Ik zou niet weten waarom ik de schijn zou moeten ophouden. Ik leef vanwege mijn werk al in een schijnwereld en wil kunnen laten zien: dit is de mens Pia. Omdat je van elkaar kunt leren.’’

De moed om openhartig te zijn
De moed om openhartig te zijn zie je terug in het artikel ‘’Onverwachte liefde’’ over Marianne Visser van Klaarwater en Peter Lasschuit. Beiden vertellen over de depressie van Peter door de aanslag op de MH17.
’De onschuldige slachtoffers deden mij denken aan de onschuldige slachtoffers van de oorlog. Op dat moment kwamen mijn verleden en het heden samen. Dat uitte zich in een zware depressie,’’ zegt Peter.
Hij raakte aan de drank en neigde tot zelfmoord. Marianne stond als zijn vriendin voor de keuze: liet ze hem los omdat de relatie anders ten koste kon gaan van haar eigen leven of bond ze samen met hem de strijd aan? Ze koos voor het laatste. Vandaar ook de titel van haar boek: ‘’De Doorzetster: een ode aan de liefde.’’ (Den Haag, uitgeverij U2pi, juli 2020).

Binnen de impact van een veranderende samenleving
De feel good story ‘’De Doorzetster: een ode aan de liefde’’ speelt zich af binnnen de impact van:

● ontkerkelijking mede veroorzaakt door seksueel misbruik binnen de kerk;
● vluchtelingenstroom;
● digitale samenleving;
● aanslag MH17.

Wist je dat?
Wist je dat Marianne Visser van Klaarwater sinds 2010 vanuit liefde en plezier schrijft voor 50plusser.nl. Om anderen te laten delen in datgene waarvan ze zelf geniet en wat haar leven zin geeft, opende ze in 2014 haar blog cultuurblogger.nl Ook schrijft ze boeken over wat haar raakt in mens en maatschappij.

Artikel links