Oost-Indische kers

Klik voor een vergroting               1

Oost-Indische kers:

Het is een eenjarige klimplant, maar tevens een kruid ze zijn zelfs eetbaar.




De kruidkundige noemen dit kruid Tropaeolum majus maar wij houden het maar gewoon op Oost-Indische kers.Het eerste deel van de naam zou vermoeden dat dat deze mooi groeiende en bloeiende plant uit Oost-indië komt, maar niets is minder waar.
Het kruid vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika (Peru) en kwam pas in de loop van de 17e-eeuw naar onze streken.

Waarschijnlijk dachten ze in die tijd nog steeds dat dat alles wat van ver kwam en onbekend was wel Indisch moest zijn. In Engeland spreekt men van Indian cress. Net als bij water- en sterrenkers wordt Oost-Indische kers daar ook wel eens Nasturtium genoemd. Dat is afgeleid van het latijnse Nasus tortus en waarschijnlijk begint je neus inderdaad te krullen van het knabbelen op de pittige blaadjes van de sterrenkers.

De felle kleur zal wel de oorzaak zijn dat Oost-indische kers soms dienst doet als het symbool voor de liefdesvlam. Het hart van deze bloemen kan trouwens op hete dagen bij valavond vonken produceren. Dit blijkt een gevolg te zijn van het hoge gehalte aan fosforzuur. De Oost-Indische kers is ook zeer geliefd bij de bijen, want de plant heeft geurende bloemen en felle kleuren.




Tuin:


De Oost-indische kers, die dienst doet als fraaie sierplant, is een vorstgevoelige eenjarige klimplant, dat enkel in een mild klimaat kan overleven. Zaai dus pas in de volle grond als je zeker bent dat de vorst uit de grond is. Wie veel bloemen wil, kan deze het best kweken in niet al te rijke grond. Humus doet vooral het blad groeien en dat is nadelig voor de bladvorming.

De bloemen, die van julie tot oktober de plant sieren, zijn betrekkelijk groot en hebben de vorm van een trechter. De kleur kan verschillen van geel, oranje tot vuurrood.Van de Oost-Indische kers bestaan er diverse rassen die naargelang de soort klimmen, kruipen of hangen. Traditioneel kennen we de oost-Indische kers echter als een klimplant die gemakkelijk 2,5 tot 3 meter groot wordt.

Deze éénjarige planten zaaien zich vaak vanzelf weer uit. Je groententuin blijft bespaard van bladluizen wanneer je er Oost-Indische kers tussen zaait of plant. Dit kruid trekt immers zweefvliegen aan waarvan larven zich voeden met vervelende luizen. Extract van Oost-Indische kers is trouwens een prima biologisch verdelgingsmiddel voor dierlijke parasieten.

Toepassing:

Hangmand, bloembak, bodembedekker, latwerk, percola, helling, snijbloem, bloem, eetbare bladeren en zaden.
Bloeitijd van het begin van de zomer tot de vorst intreedt.
Vermeerderen, zaaien in het voorjaar en stengelstekken in elk seizoen.
Hoogte ongeveer 2-3 mtr.
standplaats: zon/halfschaduw.

Gezondheid:
De plant heeft medicinale eigenschappen en heeft de reputatie een uitstekend antibioticum te zijn. De zaden, bladeren en bloemen kunnen je van dienst zijn bij infecties van de urine- en luchtwegen. Je mond en keel kan je ontsmetten door goed op het blad van de Oost-Indische kers te kauwen. Het stimuleert de vorming van rode bloedlichaampjes. Het zorgt voor een goede doorbloeding. Een eetlepel kruid op een kopje kokend water, gedurende 10 min laten trekken. De scherp smakende blaadjes en de iets mildere bloemen bevatten veel vitaminen C, dat is dus mooi meegenomen. Het verse sap kalmeert de hoest.
Tenslotte wordt er van dit kruid ook wel eens gezegd dat het de veroudering tegengaat… misschien iets voor de vijftigplussers!!!

Keuken:

kwark met Oost-Indische kers:


Ingrediënten
12 bloemen van de oost-Indische kers
150 gr kwark
2 el ongezoete slagroom
2 el mayonaise
1/2 citroen
1 kleine ui
peper-zout
1 el fijngesneden blad van de Oost-Indische kers

Bereiding
Pluk de bloemen ‘s morgens als de dauw opgedroogd is en bewaar ze op een koele plaats. Maak een mengsel van kwark, slagroom en mayonaise. Breng op smaak met het sap van de halve citroen, de zeer fijn gesneden ui, peper, zout en het eveneens zeer fijn gehakte blad van de Oost-indische kers. Vul de bloemen vlak voor het serveren voorzichtig en zonder ze te beschadigen op met dit mengsel.