Op 24 december gaan vier ambulances van Zeilen van Vrijheid naar Oekra

Vrijwilligers van Stichting van Zeilen van Vrijheid voor hun vertrek naar Oekraïne
Vrijwilligers van Stichting van Zeilen van Vrijheid voor hun vertrek naar Oekraïne

Veronika Mutsei komt uit Oekraïne maar woont in Amsterdam. Kort na de Russische inval in haar moederland nam ze in februari het initiatief tot de Stichting Zeilen van Vrijheid. Vanuit Nederland helpen vrijwilligers hun landgenoten door het sturen van ambulances. Inmiddels leverde de stichting 116 ambulances. Op 24 december vertrekt een konvooi met vier ziekenwagens.

Een ambulance van Stichting Zeilen van Vrijheid in Izjoem
Een ambulance van Stichting Zeilen van Vrijheid in Izjoem

’Ambulances worden in Oekraïne regelmatig beschoten’’ vertelt Veronika Mutsei. ‘’Ook is er voortdurend vraag naar medische hulpmiddelen en medicijnen. Deze hulp bieden we vanuit Nederland maar werken ook samen met gezondheids- en vrijwilligersorganisatiies in Oekraïne. Ook hebben we een aanbevelingsbrief van het kantoor van president Zelensky. Dankzij deze brief hoeven we de ambulances niet uit te laden aan de grens.’’

Non profit vrijwilligersorganisatie
In Oekraïne staan vrijwilligers klaar die de ambulance overnemen en naar de ziekenhuizen brengen. Zoals trouwens de gehele non profit Stichting Zeilen van Vrijheid bestaat uit vrijwilligers. Zoals ook de oprichtster zelf.
De meesten van de in Nederland wonende vrijwilligers zijn geboren in Oekraïne, Rusland of naburige landen of hebben daar familie wonen. “We wilden concrete hulp aanbieden en dachten al snel aan ziekenwagens,” zegt Veronika.

Fulltime vrijwilligers
Veronica is technisch oplossingsarchitect bij een grote verzekeringsmaatschappij. Daarnaast zet ze zich als vrijwilligster met hart en ziel in voor de stichting, Regelmatig draait ze overuren.
’De oorlog zal echt niet stoppen omdat wij behoefte hebben aan een weekendje rust’’, stelt ze. ‘’Als het ene konvooi vertrekt, dan bereiden wij ons als weer voor op het volgende.’’ Inmiddels groeide het aantal vrijwilligers naar ruim honderd verdeeld over tien landen. Verreweg de meeste van hen zijn afkomstig uit Oekraïne. Onder hen is ook de virtuoze accordeonist Oleg Lysenko uit Voorst. Hij geeft benefietconcerten omwille van een tweedehands ambulance voor zijn geboorteland.

Tweedehands ambulances

Stichting Zeilen van Vrijheid koopt tweedehands ambulances. De eerste twee kochten Veronika en mensen met haar van bij elkaar gelegd spaargeld. Twee vrijwilligers reden de afgedankte ambulances vervolgens naar Oekraïne.
Toen dat was gelukt kregen we opeens berichten van mensen, organisaties en bedrijven die ons wilden helpen. Toen hebben we de stichting geregistreerd en het plan verder uitgerold. We werken nu samen met andere non-profitorganisaties van over de hele wereld,” vertelt hoofd communicatie Źmicier Žaleźničenka.

De kosten

Gevraagd naar de kosten van een tweedehandsambulance noemt Źmicier een bedrag van tussen de 15 en 25 duizend euro voor een niet te oud voertuig. Maar de prijs verschilt per type.
’Onze duurste ambulance was er een voor neonatale zorg. Deze kostte tussen de 65 en 70.000 euro. We kijken uiteraard naar goedkopere wagens uit bijvoorbeeld andere landen zoals Italië. Maar deze zijn niet altijd voorradig.’’
In overleg met het ontvangende ziekenhuis of arts wordt de ambulance ook voorzien van medische apparatuur. Deze kosten kunnen oplopen tot tienduizend euro of nog meer.
Aanvankelijk werden er op marktplaats ambulances aangeboden voor 4 à 5 duizend euro. Die tijd is voorbij’’
, zegt Źmicier. ‘’De prijzen zijn toegenomen’’

Fondsenwerving
Hoe we aan het geld komen? Dat gebeurt vooral vanuit zakelijk partnerschap. We zijn voortdurend op zoek naar bedrijven die Oekraïne willen helpen en stellen hen voor om een ambulance te kopen.
Ook zijn er organisaties die zelf geld inzamelen, zoals Hart voor Kinderen. Wij helpen ze bij het zoeken, aankopen en leveren. Daarnaast houden we publieke campagnes en zijn er zowel zakelijke als particuliere sponsors. Sommige organisaties schenken ons wel eens een ambulance. Zoals recent nog een Oekraïense gemeenschap in Ohio.’’Goedkoopste ambulance
‘’De goedkoopste ambulance kochten we in België’’, vervolgt Źmicier Žaleźničenka. ‘’Dit betrof een gift van een vrijwilligersorganisatie in Kharkiv. We gebruiken deze nog steeds om mensen te evacueren naar veilige gebieden en het leveren van medicijnen in geheel Oekraïne.
Voor een bedrag van twee tot vierduizend euro’s kochten we een brancard. We hebben ongeveer tweeduizend mensen met verminderde mobiliteit kunnen helpen. Dankzij een aantal reparaties rijdt deze ambulance uit België nog steeds.’

Genadeloos

Ondanks al deze hartverwarmende inzet kennen de Russen geen genade. Ook de ambulances van Stichting Zeilen van Vrijheid worden regelmatig beschoten. ‘’Dan sturen ze foto’s van ambulances die onder het bloed zitten,’’ vertelt René Pol uit Annen.
Pol is eigenaar van Special Truck Parts. Dit bedrijf knapt tweedehands ambulances op voor oorlogsgebieden. ‘’Vooral de vraag naar ambulances voor Oekraïne is extreem hoog,’’ vertelt de 55-jarige Drentenaar.

Nog even en dan vertrekt het konvooi van Stichting Zeilen van Vrijheid naar Oekraïne.
Vrijwilligers van Zeilen van Vrijheid verzamelen ook fietsen voor Oekraïne
Vrijwilligers van Zeilen van Vrijheid verzamelen ook fietsen voor Oekraïne

Vrijwlligers in Zgraya volunteers met hun nieuwe industriele krachtgenerator voor hun hoofdkantoor en warenhuis die deels werd betaald door Zeilen van Vrijheid
Vrijwlligers in Zgraya volunteers met hun nieuwe industriele krachtgenerator voor hun hoofdkantoor en warenhuis die deels werd betaald door Zeilen van Vrijheid

Artsen van Mykolaiv Emergency Hospital met dieselgenerators geschonken door Zeilen van Vrijheid:
Artsen van Mykolaiv Emergency Hospital met dieselgenerators geschonken door Zeilen van Vrijheid:

Veronika Mutsei
Veronika Mutsei

Kinderambulance bestemd voor een kinderziekenhuis in  Zaporizhzhia. Zeilen van Vrijheid kocht deze ambulance dankzij donaties van Nederlanders. Als dank voor de Nederlandse donaties verrijkte Stichting Zeilen van Vrijheid de ambuance met een affiche van een Nederlands meesterwerk.
Kinderambulance bestemd voor een kinderziekenhuis in Zaporizhzhia. Zeilen van Vrijheid kocht deze ambulance dankzij donaties van Nederlanders. Als dank voor de Nederlandse donaties verrijkte Stichting Zeilen van Vrijheid de ambuance met een affiche van een Nederlands meesterwerk.

Artikel links