Op stap naar de 10 beste ambachtelijke biercafs van Nederland #2

Uiltje bar taproom Haarlem
Uiltje bar taproom Haarlem

Tussen 2007 en 2017 is het aantal bierbrouwerijen in Nederland verviervoudigd, telt het cbs. In welke stad je ook bent, het enige wat je hoeft te doen is een kijkje nemen op de terrassen of van bar tot bar gaan om te zien dat de bierwereld in Nederland leeft. Maar waar vind je de beste?

Holidu maakte voor de Nationale Bierdag van 2 augustus een route langs de volgens google meest favoriete. Of de keuze terecht is? De meeste liggen in Amsterdam en de wereldvermaarde Jopen uit Haarlem staat niet op de lijst. Tsja…

Volgens google database
In 38 steden van Nederand onderzocht Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen de beste proeflokalen en brouwerijen. Daarbij maakten ze gebruik van Google’s database. Ga je mee?

Route langs 10 beste ambachtelijke bier bars, volgens Google [min. 300 beoordelingen]

(1) We beginnen onze route op de Ceintuurbaan in Amsterdam waar 42 tapkranen op je staan te wachten. Het best beoordeelde proeflokaal Foeders (gemiddeld 4,8 – 346 beoordelingen) sluit na ieder leeg fust een totaal nieuw biertje aan. Zo krijg je bij ieder bezoek weer een nieuwe verrassing voorgeschoteld. Bier specialist Yuri laat je kennis maken met al het moois wat de nationale en internationale bierwereld te bieden heeft. Het zijn bij Foeders de vaste bezoekers en buurtbewoners die heerlijk van hun speciaal biertje genieten.
(2) We blijven in Amsterdam voor onze tweede stop op de Herengracht. Een bar met houten wanden, gezellige hoekjes en enorme krijtborden waar je jouw favoriet kan uitzoeken. Bij Proeflokaal Arendsnest (gemiddeld 4,7 – 2.045 beoordelingen) schenken ze al 15 jaar alleen brouwsels van Nederlandse bodem. Met meer dan 400 brouwerijen uit Nederland zit je hier dus nog wel even aan de bar. Naast bier kan je hier ook een Nederlands jenevertje, whiskey of cider uitproberen. Ben je met een grote groep? Dan wil je je misschien laten adviseren tijdens een bierproeverij!

(3) In de Raamsteeg kan je Café Gollem – Raamsteeg (gemiddeld 4,7 – 911 beoordelingen) niet voorbij lopen. Deze derde bier topper op onze route is een begrip, met maarliefst 6 locaties in de stad. Hier krijg je Belgische, Nederlandse en andere internationale speciaal biertjes in het bijpassende glas getapt. Voor erbij een heerlijk authentiek worst- of kaasplankje!

(4) Voor de nummer 4 nemen we de trein naar Utrecht. Waar brouwerij en bar onder één dak samenkomen op de Europalaan. Alleen al voor de toffe designs van de etiketten en blikjes is het de moeite waard om een kijkje te nemen bij de Brewpub de Kromme Haring (gemiddeld 4,7 – 348 beoordelingen). Hier vind je 12 eigen brouwsels op de tap. Met 20 jaar brouw-ervaring kan je ervan uitgaan dat je iedere keer weer een geweldige smaakexplosie beleefd.
(5) We gaan weer terug naar Amsterdam. Een brouwerij met een Hollandser plaatje vind je nergens anders dan aan de Funenkade in Amsterdam. Sinds 1985 wordt hier het karakteristieke Amsterdamse speciaal bier gebrouwen. Bij Brouwerij ‘t IJ (gemiddeld 4,6 – 4.939 beoordelingen) kan je genieten van typische Amsterdamse hapjes onder het genot van een fris getapt biertje. Wil je nou meer weten over het brouwproces in combinatie met de mooie molen? Je kan van vrijdag tot zondag een rondleiding volgen om 15.30 uur, inschrijven kan aan de bar.

(6) Heb je wel is een Amerikaans craft biertje geprobeerd? Dan moet je zeker langs bij de BeerTemple (gemiddeld 4,6 – 1.969 beoordelingen) aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Dé Amerikaanse bierbar van Amsterdam met 35 tapkranen en ruim 200 flessen in het assortiment.
(7) Onze zevende bier topper op onze route is Bierproeflokaal In de Wildeman (gemiddeld 4,6 – 1.174 beoordelingen). Een prachtig klassiek bierlokaal zonder muziek. Op de Kloksteeg kan je dus in alle rust genieten van 18 soorten bier op de tap. I
(8) We steken dwars door de stad door naar Café Gollem de Pijp (gemiddeld 4,6 – 742 beoordelingen), het broertje van de nummer zes aan de Daniël Stalpertstraat is als 8ste bier topper geëindigd. De boel is net verbouwd en begin augustus kan je hier weer genieten va
(9) We verlaten Amsterdam nu echt voor de laatste twee bier toppers die je niet wil missen. Bij Block & Barrels (gemiddeld 4,6 – 668 beoordelingen) in Groningen draait het allemaal om een goed stuk vlees in combinatie met een goed biertje. Ze werken hier samen met boer en slager uit de omgeving, zodat duurzaamheid hoog op het lijstje staat.
(10) We sluiten onze biertour met een knaller af, en wel in Haarlem. Uiltje Bar (gemiddeld 4,6 – 633 beoordelingen) is het bier mekka waar de 30 craft biertjes uit eigen brouwerij samenkomen, vergezeld door 120 soorten op fles en 20 verschillende soorten kaasjes.
Artikel links