Op wellnesstoer door het Centraal Massief in Frankrijk

SanhoaMassage in het kleinschalig wellness instituut Royatonic nabij Clermont Ferrand. Credits Joël Danase
SanhoaMassage in het kleinschalig wellness instituut Royatonic nabij Clermont Ferrand. Credits Joël Danase

Heerlijk tijdens je vakantie in Frankrijk genieten van een dagje wellness, kan dat? Waarom niet?! Het is zelfs een perfecte combinatie!

In het prachtige kuuroord in Bourbon-d’Archambault is de prachtige jugendstil bouwkunst nog volop aanwezig.
In het prachtige kuuroord in Bourbon-d’Archambault is de prachtige jugendstil bouwkunst nog volop aanwezig.

Je bent op vakantie in het Centraal Massief en dan is het toch verrukkelijk om eens een keer je vermoeide en overwerkte lijf over te geven aan de rustgevende- en geneeskracht van het water? Super ontspannen en wegdromen tijdens een onderwatermassage ondersteunt met kalmerende kleuren. Alleen, met je partner, of vrienden zwemmen in het zwembad en relaxen in de hamman en bubbelbad. Gezicht-, voet- en bodymassages, kleibaden, beautybehandelingen, alles behoort tot de mogelijkheden en zijn er om je de meest ultieme rust en ontspanning te bezorgen.

In het groene hart van Frankrijk hebben zeventien wellnesscentra hun krachten gebundeld en een prachtig concept bedacht: ‘Route des villes d’eaux’.

Route des villes d’eaux strekt zich uit over een groot deel van het Centraal Massief. De Auvergne is vertegenwoordigd met de meeste spa’s en telt maar liefst tien kuuroorden! Wat natuurlijk niet vreemd is als men bedenkt hoeveel vulkanen dit gebied heeft, men zit bovenop één grote warmwaterbron. De Ardeche heeft drie kuuroorden, de Bourgogne twee en de Limousin en de Rhône-Alpes zijn allebei vertegenwoordigd met één spa.

‘Route des villes d’eaux’ voert je langs de mooiste watersteden van het Centraal Massief. Watersteden die beroemd zijn om het thermische water dat bij hen uit het diepste van de aarde omhoog borrelt. Water dat een weldaad is voor lichaam en geest. Water dat niet alleen ontspant maar ook geneest. Uit iedere bron welt water tevoorschijn dat een eigen karakter heeft, een eigen geneeskrachtige samenstelling bezit en dat terwijl sommigen maar enkele honderden meters van elkaar verwijderd zijn. Zo zijn er ondermeer bronnen waar het water een positieve werking heeft op bloedcirculatieproblemen, reumatische-, gynaecologische- en huidaandoeningen. Het woord `SPA´ zegt het al, spa is namelijk de afkorting van het Romeinse `Sanitas per aqua´ dat `gezondheid door water’ betekent.

Er zijn drie categorieën spa instellingen: geneeskundig, geneeskundig en wellness en alleen wellness. De eerste is alleen toegankelijk op ‘doktersrecept’. De door de arts voorgeschreven behandelingen worden ook vergoed door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars. De vergoedingen variëren per verzekeraar en per zorgpakket. Raadpleeg hiervoor dus je zorgverzekering.

Tijdens de kuur die meestal drie weken duurt, staan de cliënten onder behandeling van de arts die verbonden is aan het kuuroord die weer in nauw contact staan met de behandelende geneesheer. Het tweede kan zowel worden bezocht door mensen met medische klachten als door mensen die alleen willen genieten van de ontspannende en geneeskrachtige behandelingen. De derde groep, de wellnessinstituten, zijn dus geen medische centra. Gasten zonder doktersrecept zullen hun behandelingen dus zelf moeten bekostigen. Maar daar krijg je natuurlijk wel iets voor terug! Je kunt je verblijf in het wellnesscentrum helemaal naar eigen believen indelen. Je kunt zelf het programma samenstellen evenals de duur van je verblijf en dit varieert van een dagdeel tot enkele weken.

De meeste watersteden ademen een vleug van vervlogen luxueuze tijden uit. Van steden als Vichy is het niet moeilijk om je die tijd voor de geest te halen want er is sinds eind negentiende, begin twintigste eeuw weinig veranderd. De wonderbaarlijke werking van het geneeskrachtige water werd al ontdekt door de Romeinen maar herontdekt in 1605 door Henry IV die het water liet onderzoeken op zijn therapeutische waarde. Maar het was Napoleon III die Vichy liet uitgroeien tot de tweede hoofdstad van Frankrijk. Vichy was in bij de rijken, Vichy daar gebeurde alles, Vichy was een hit en iedereen die een beetje chique wilde doen vertrok naar deze stad in de Auvergne. Van de sfeer van toen is niets verloren gegaan al heeft het Vichy regiem van maarschalk Pétain ten tijde van de Tweede Wereldoorlog de stad een slecht imago bezorgd. Maar gelukkig heeft men deze slechte naam van zich af weten te schudden.
Op loopafstand zijn er verschillende instituten gevestigd evenals het watercentrum waar men water van de verschillende warmwaterbronnen uit Vichy krijgt aangereikt.

Overdag deelde hier de nog onbekende Gabriëlle Chanel het bronwater uit en in het tegenovergelegen theater trad zij ’s avonds op als zangeres in het achtergrondkoortje, want zingen was haar passie. Haar zangkwaliteiten lieten te wensen over en men adviseerde haar om een ander beroep te kiezen. Niet veel later zei Coco Chanel Vichy en haar zangcarrière vaarwel.

Wellness is big booming en is werkelijk een hit geworden in Nederland, maar steeds meer mensen wagen zich nu ook over de drempels in het buitenland. Niets engs aan. Je belt of stapt gewoon bij een van de centra naar binnen. De goed opgeleide mensen spreken uitstekend Engels en zullen je graag te woord staan. Probeer het ook eens en dompel je onder in de wellness van het Centraal Massief!

De watersteden die zijn aangesloten bij ‘Route des villes d’eaux du Massif Central´:

Bourbon-Archambault (Puy de Dôme)

Bourbon-Lancy (Puy de Dôme)

Châteauneuf-les-Bains (Puy de Dôme)

Châtel-Guyon (Puy de Dôme)

Chaudes-Aigues (Cantal)

Evaux-les-Bains (Creuse)

La Bourboule (Puy de Dôme)

Mont Dore (Puy de Dôme)

Meyras/Neyrac-les-Bains (Ardèche)

Montrond-les-Bains (Loire)

Neris-les-Bains (Allier)

Royat/Chamalières (Puy de Dôme)

Saint Honoré-les-Bains (Nièvre)

Saint Laurent-les-Bains (Ardèche)

Saint Nectaire (Puy de Dôme)

Vals-les-Bains (Ardèche)

Vichy (Allier)

**Met dank aan:

Route des villes d’eaux du Massif Central

www.villesdeaux.com

www.auvergne-tourisme.info

www.ville-neris-les-bains.fr

www.hotel-montespan.com

www.ot-bourbon.com

www.vichy-tourisme.com

www.destinationvichy.com

www.royatonic.com

www.princesse-flore-hotel.com

Licht-therapie Thermal Spa Celestins Vichy
Licht-therapie Thermal Spa Celestins Vichy

Het luxe instituut Thermal Spa Celestins te Vichy
Het luxe instituut Thermal Spa Celestins te Vichy

De Celestinsbron in Vichy
De Celestinsbron in Vichy

Een behandelruimte in Vichy Thermal Spa Celestins
Een behandelruimte in Vichy Thermal Spa Celestins

Het schitterende zwembad van Royatonic. Credits Joël Danase
Het schitterende zwembad van Royatonic. Credits Joël Danase

Het indrukwekkende theater van Vichy waar onder meer Coco Chanel optrad
Het indrukwekkende theater van Vichy waar onder meer Coco Chanel optrad

Artikel links