Op zoek naar romantiek op de romantische Strasse

Rococo tuin van de residente te Wurzburg
Rococo tuin van de residente te Wurzburg

Kastelen, kerken vol barok en roccoco, pittoreske stadjes en romantische restaurantjes die de lekkerste gerechten serveren. Dat is de Romantische Strasse die loopt van Würzburg naar München.

Residentie te Wurzburg
Residentie te Wurzburg

In cultuur-barok en wijnstad Würzburg is de romantiek nooit ver te zoeken. Liefdesparel van de stad is de door architect Neumann ontworpen residentie (1720-1744). Als mooiste en nog geheel in tact gebleven kasteel van de Zuid-Duitse barok behoort ze tot het Werelderfgoed van Unesco.

Würzburg
De residentie van Würzburg ademt nog steeds de sfeer van romantiek tijdens het bezoek van keizer Franz Jozef met zijn Sissi . Met hun koets reden ze het koetshuis binnen om uit te stappen onder een in het gehiem door Neumann geschilderde plafond vol allegorie.
Net als Sissi en Franz Jozef schrijd je de trappen omhoog. Langzaam ontvouwt zich boven je een adembenemend mooie plafondschildering van Tiepolo. Hij schilderde vier werelddelen. Zo verbeeldt een kruik de bron van de Nijl.
Schitterend zijn ook zijn plafondfresco’s in de Keizerzaal. De vensters bieden uitzicht op de tuin in roccoco stijl. De lege ruimtes achter de heggen waren destijds knuffelplekjes voor verliefde paartjes. Of de romantische Strasse daaraan haar naam dankt?
In de residentie is de ene zaal nog mooier dan de andere. Een wereld vol overdaad is de gouden zaal vol spiegels, plafonschilderingen en bladgoud. De romantiek wordt hier verbeeld door frivole figuren in de pilaren bij de ramen.

Walther von der Vogelweide
In contrast met deze weelde staat de eenvoud van het graf van de meester van romantiek: minnezanger Walther von der Vogelweide. In 1930 kreeg de minnezanger een gedenksteen in de lommerrijke Lusamgärtchen.
Het betrof een opdracht van de gemeente Würzburg aan Fried Heuler. Deze maakte een mosselbank van kalksteen met daarin voegen voor water en graan. Walther had immers de wens dat vogels zich aan zijn graf zouden voeden.
Op de steen liggen vaak rozen of kleine bloemstruiken. Want, ze zeggen dat dit verlichting geeft bij liefdesverdriet.

Rothenburg ob der Tauber
Een plaatsje om verliefd op te worden is Rothenburg ob der Tauber. Nergens bleef er uit de middeleeuwen zoveel bewaard als hier. Bleef de tijd hier stilstaan? Na het passeren van de fraaie stadspoorten kom je te terecht in een wereld van vakwerkhuizen, pittoreske pleintjes, romantische fonteinen en gezellige wijnlokalen en … een enorme kerstwinkel vol engeltjes etcetera.
Een bezoek waard is ook het Kriminalmuseum. Althans, voor wie van griezelen houdt. Of naar een middel zoekt om in gedachten een ontrouwe minnaar iof minnares te straffen.

Nordlingen
Richting Nordlingen verandert het landschap. Er verschijnen heuvels die lijken op uitgedoofde vulkanen. Het betreft een inslag van een meteoriet. Zo leer bet museum in het pittoreske Nordlingen.
Het is de beste bewaarde meteorietenkrater op onze aarde. Aan het bezoek van de eerste astronauten die landden op de maan dankt het museum een stuk maansteen. Door de afwezigheid van maanlicht bevat de steen veel minikraters.
Dat is ook het enige verschil met de steen die we op aarde vinden. Dat onderstreept de theorie dat de maan een stuk los geslagen aarde zou zijn. De waarde van dit stuk steen is 3 mijoen euro. Zoals Hegel in 1970 schreef: dat wat verborgen en niet ontsloten is bevat een kracht die het bewustzijn te de boven gaat.

Augsburg
De romantische componist Mozart kwam ter wereld in Augsburg in de wijk Függeler. Een behuziing voor arme gezinnen. Het is de oudste sociale zetting van Duitsland. Haar naam dankt ze aan de stichter Jakob Fuggler, een bankier en koopman.
Mozarstad Augsburg behoort tot de belangrijkste en mooiste steden van Duitsland. De oude kern is nog overwegend middeleeuws. Barok, rococo en Jugendstil verfraaien het stadsbeeld. De dom heeft bijna 1000 jaar bronzen deuren. In de basiliek st Ulrich und Alfa, genoemd naar de twee stadsheiligen, werd menig huwelijk gesloten.

Mozartfestival
Sinds 1952 vindt in Augsburg het Mozartfestival plaats. Talloze uitvoeringen, concerten, voor het publiek toegankelijke repetities en workshops herinneren aan de beroemde muzikantenfamilie van Mozart.
Leopold Mozart (1719-1787), de vader van Wolfgang Amadeus (1756-1791) wordt hier nog steeds vereerd. Hij was violist, muziekpedagoog en componist. Van 1743-87 was hij hofcomponist va n de bisschop van Salzburg. Hij componeerde kerk-kamer- en pianomuziek, oratoria’s, opera’s, symfonieën en concerten.

München
Aan het eind van de romantische Strasse kom je in München. In 1777 erfde Karl Theodor de staf, maar wilde hier absoluut niet zijn., NU bezoeken 7 miljoen mensen het oktoberfeest dat eens in de drie jaar plaatsvindt.
Om zich een plaatsje te veroveren gaan de feestgangers al om zes uur ’s morgens naar het feestterrein dat pas om tien uur opent. Dat betekent vier uur lang wachten op het bier dat geleverd wordt door de zes brouwerijen van de stad.

Cultuur en muziek
Maar München is veel meer dan bier alleen. Het is vooral ook een stad van cultuur en muziek. Een stad met drie eigen orkesten en 1100 mensen in vaste dienst van de opera. Elk jaar staat een bepaalde componist centraal. Zo is 2013 gewijd aan Mozart.
Hier vind je niet alleen de duurste winkels van Duitsland maar ook de meeste kerken dicht bij elkaar. Een wereld van luxe verloopt hier parallel met een wereld vol devotie. Het wandelen door de Kaufingerstrasse geeft ondanks zijn winkels de illusie van een kerkenpad. In de krypte van de Michaelskerk zweeft nog steeds de geest rond van Ludwig II.
Pal tegenover deze kerk bevindt zich de Augustinerbrau, de oudste bierschenkerij van de stad. In het stadswapen staat nog steeds een monnik. Met een minzame glimlach beschouwt hij het aardse gebeuren vol romantiek en levenskunst.
outletcentrum bij Wurzburg
outletcentrum bij Wurzburg

Rothenburg ob der Tauber
Rothenburg ob der Tauber

uithangbord in Rotenburg ob der Tauber
uithangbord in Rotenburg ob der Tauber

plafondschildering bisschoppelijke residentie in Augsburg
plafondschildering bisschoppelijke residentie in Augsburg

Alles kan in Munchen, zelfs surfen!
Alles kan in Munchen, zelfs surfen!

Munchen
Munchen

Augustinerbrau
Augustinerbrau

klokkenspel in Perlachtoren te Munchen
klokkenspel in Perlachtoren te Munchen

Artikel links