Opening expositie Gezichten van dementie door Van Rijn

Gijs Wanders en Herman van Hoogdalem presenteren op 10 maart: Officiële opening van de expositie Gezichten van dementie door Martin van Rijn, staatssecretaris van VWS


“Jammer dat ik hem in woorden niet meer kan bereiken, maar in gevoel was hij nog nooit zo dichtbij.”
– Gijs Wanders

De indringende expositie Gezichten van dementie laat de persoon achter de ziekte direct zien. De expositie, vanaf 11 maart in Studio Pulchri in Den Haag, is een bijzonder project dat bestaat uit een drieluik van grote portretten in aquarel, filmportretten en een boek. Aan de rijke reeks van portretten en verhalen is aan deze expositie voor het eerst het verhaal van de familie Wanders, de vader van voormalig nieuwslezer en filmer Gijs Wanders toegevoegd. Wat ooit startte met de ervaringen van kunstenaar Herman van Hoogdalem met zijn moeder en haar dementie kent nu een bijzonder vervolg met de dementie van de vader van Gijs Wanders.
Met de expositie Gezichten van dementie laten kunstenaar Herman van Hoogdalem en filmer Gijs Wanders zien wat deze ziekte met mensen doet, uiterlijk en innerlijk, zowel de patiënten zelf als wat het doet met hun naaste omgeving.

Gezichten van dementie begon als postuum eerbetoon aan de moeder van Herman van Hoogdalem. Zij leed aan de ziekte van Alzheimer. Van Hoogdalem keerde jaren na haar dood terug naar het verzorgingshuis en portretteerde met instemming van de families mensen met dementie. Hij schilderde de wanhoop, het lijden, de pijn, de onzekerheid, de leegte, de onthechting, de berusting en al wat niet in woorden te vangen is. Het resultaat zijn aquarellen van ruim twee meter hoog. Wanders filmde de persoonlijke verhalen erachter. Hij sprak met de partners en kinderen. Dat leverde een aantal korte films op. Tijdens de wording van het project kreeg ook de vader van Gijs Wanders dementie. Herman van Hoogdalen heeft ook hem onlangs geportretteerd. Wanders filmde daarbij zijn eigen familie. De persoonlijke betrokkenheid van beiden maakt het project krachtig en intiem.

Drieluik expositie: aquarellen – films – boek
De inmiddels zeer succesvolle expositie reist langs verschillende musea in binnen- en buitenland, en trekt veel publiek (in Bremen meer dan 10.000 bezoekers in 2 weken tijd). Het zijn vooral mensen die dementie in hun nabijheid meemaken, maar ook zorgprofessionals en kunstliefhebbers. De indringende portretten en verhalen maken veel los. Ze ontroeren de bezoekers. Mensen ervaren herkenning en gaan met elkaar in gesprek.

Het gelijknamige boek is eveneens uitgebreid met een nieuw hoofdstuk over de vader van Gijs Wanders (uitg. WBooks). Hierin interviewt Gijs zijn zus en moeder over de ziekte van hun vader en echtgenoot. En vertelt hij ook zeer openhartig hoe hij er zelf mee omgaat. Tijdens de opening van de expositie in de Haagse studio Pulchri wordt een nieuwe druk van het boek gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De expositie Gezichten van dementie loopt van vrijdag 11 maart tot en met zondag 3 april in Pulchri Studio aan de Lange Voorhout 15, Den Haag. De entree is gratis.

Dit project kwam mede tot stand door Alzheimer Nederland.
‘Dit omvattende project laat op een integere en eerlijke manier zien wat dementie doet. De mens achter de dementie, met de dementie en wat dit doet met de naasten.’
– Gea Broekema-Procházka, directeur / bestuurder van Alzheimer Nederland