Opmerkelijke tentoonstelling over MUMMIES in Drents Museum

Overleven na de dood


De dood is geen alledaags onderwerp en al helemaal niet om er een tentoonstelling over samen te stellen, zul je denken. Of toch wel? Nou, het Drents Museum laat het tegendeel zien! Men heeft hier op integere wijze en met respect voor de doden een prachtige en boeiende expositie ingericht over overleden mensen én dieren die zijn gemummificeerd. Met zestig gemummificeerde objecten is de tentoonstelling uniek te noemen voor Nederland en met de mummie van een boeddhistische monnik heeft het Drents Museum zelfs een wereldprimeur! Enkele mummies zijn ons beter bekend zoals de veenlijken; het Meisje van Yde en het paar van Weerdinge. Zij zijn te zien tijdens de tentoonstelling evenals Egyptische mummies, getatoeëerde Maori hoofden, een mammoet baby en talrijke andere indrukwekkende gebalsemde of gedroogde menselijke en dierlijke resten. Bij het zien van het gemummificeerde lichaam van een jonge vrouw met onder haar hoofd een kind en op haar buik een ander kindje, ga je je toch afvragen welk drama zich hier heeft afgespeeld. Eveneens triest is het verhaal van de 26-jarige Terézia Borsodi die tijdens de bevalling overleed. Haar zoontje werd per keizersnede geboren, maar overleed korte tijd daarna en werd samen met zijn moeder begraven in een grafkelder in een kerk in het Hongaarse stadje Vác. Ruim 200 jaar later troffen onderzoekers daar zo’n 250 gemummificeerde lichamen aan. Dit kwam onder meer door goede ventilatie en uitzonderlijke atmosfeer in deze crypte.

In het bijbehorende boek `MUMMIES’ dat naar aanleiding van deze tentoonstelling is uitgegeven, staan dit soort verhalen rondom de mummies, zeer gedetailleerd beschreven. Door deze verhalen krijgen de mummies een persoonlijker `gezicht’ en zijn het ineens niet zomaar gebalsemde of zoals in dit geval natuurlijk gedroogde lichamen. Naast de eventuele historische details van de desbetreffende mummies, worden er talrijke mummies besproken waaronder de spectaculaire vondst van `ijsmummies’ Ötzi en de overledenen van de Franklinexpeditie uit 1845 en is er volop aandacht voor het onderzoek naar mummificatie. Een zeer boeiend boek en wellicht interessant om het boek al aan te schaffen vóór het bezoek aan de tentoonstelling.

Een aanrader dus deze tentoonstelling én boek over de overlevenden van de dood…

De tentoonstelling MUMMIES is nog tot en met 31 augustus 2014 te bezoeken

Het boek MUMMIES

Bij het woord “mummie” denken de meeste mensen vanzelf aan Egypte en de met linnen omwikkelde lichamen van farao’s, priesters en zelfs dieren. Duizenden jaren voordat de Egyptenaren hun doden mummificeerden, was echter ook in Peru en Chili al sprake van het conserveren van lichamen voor de eeuwigheid. Bovendien kunnen lichamen ook zonder menselijk ingrijpen eeuwenlang in vrijwel onaangetaste staat bewaard blijven. Ook Nederland heeft mummies: denk bijvoorbeeld aan de veenlijken (het wereldberoemde Meisje van Yde) en de mummies van Wieuwerd.

Ontdek mummies van alle continenten en lees meer over het wetenschappelijk onderzoek, dat de laatste jaren bijzondere resultaten heeft opgeleverd. Met respect voor de doden geeft dit bijzondere boek een boeiende kijk op het leven na de dood.
Een veelomvattende uitgave ter begeleiding van de unieke tentoonstelling in het Drents Museum. Deel 6 van de serie Internationale archeologie van het Drents Museum staat onder redactie van Vincent van Vilsteren.

Over de auteur:

Vincent van Vilsteren, archeoloog, is conservator archeologie van het Drents Museum.

Uitgeverij W Books
ISBN 9789462580046
€24,95

Drents Museum
Brink 1, HS Assen
T (0592) 377 773

www.drentsmuseum.nl
info@drentsmuseum.nl

Openingstijden:

Dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Op feestdagen ook op maandag open.

Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

Scroll to Top