Oproep KBO-PCOB maak liften passend voor doodkisten en brandcards

Mariska de Jong, van De Jong Uitvaartverzorging Haarlem
Mariska de Jong, van De Jong Uitvaartverzorging Haarlem

De KBO-PCOB roept gemeenten en woningcorporaties op om liften passend te maken voor brandcards en uitvaartkisten. Volgens onderzoek van het televisieprogramma MAX Meldpunt is de helft van de liften in seniorenflats hiervoor niet geschikt.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB roept gemeenten en woningcorporaties op om serieus werk te maken om liften passend te maken voor brandcards en uitvaartkisten.

Met een hijskraam
Een grotere lift voorkomt dat:
• mensen met een hijskraan uit een flat moeten worden getild;
• kisten rechtop in de lift staan.
Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB: “Dat is een vreselijk beeld voor naasten en nabestaanden en mag eigenlijk niet gebeuren. Daarom onze oproep richting VNG en Aedes: Maak flats niet alleen energie duurzaam, maar ga ook aan de slag om ze duurzaam voor senioren te maken. Dat is hard nodig, zeker in een tijd dat langer thuiswonen de norm is.”

Bouwbesluit 2003
De liften die op dit moment te klein zijn, zitten in gebouwen die stammen van vóór het bouwbesluit in 2003, waarin nieuwe maten zijn afgesproken. Sturkenboom: “Oude flats slopen is niet aan de orde, dat gaat te ver. Maar om levensbestendig te kunnen wonen moet er toch het een en ander gebeuren.
Wij zien hier ook een rol voor de Taskforce Wonen en Zorg weggelegd, die ingesteld is om gemeenten te stimuleren woonzorgvisies te ontwikkelen. Levensbestendig maken van bestaande woningen én creatieve nieuwe woonvormen voor senioren zijn wat ons betreft belangrijke paragrafen in deze nota’s.”

Artikel links