Opvliegers ook na de menopauze

Gezondheid > Gezondheid

(548 artikelen)

BAARN – Veel vrouwen hebben jaren na de menopauze nog steeds last van opvliegers en nachtelijk zweten. Sommige vrouwen ervaren zelfs nog klachten zo’n tien jaar na hun laatste menstruatie.

Een onderzoeksteam van King’s College London bestudeerden ruim tienduizend post-menopauzale vrouwen tussen de 54 en 65 jaar. Voor deze studie werd de post-menopauze gedefinieerd als 12 maanden na de laatste menstruatie of het starten met hormoontherapie tegen de overgangsklachten.

Onderzoek
In Europa is de gemiddelde leeftijd van de menopauze 51 jaar. De gemiddelde leeftijd van de deelnemende vrouwen was 59. De onderzoekers keken bij deze vrouwen naar hun leeftijd, BMI, hysterectomie (verwijderen van de baarmoeder), gebruik van hormoontherapie, leefstijl en de ervaring van opvliegers en nachtelijk zweten. De vrouwen vulden twee keer een vragenlijst in met een tussentijd van 3,5 jaar.

Klachten
Het merendeel van de vrouwen, bijna 90 procent, heeft ooit te maken gehad met overgangsklachten. Opvliegers (86 procent) kwamen iets vaker voor dan nachtelijk zweten (78 procent). Meer dan de helft van de vrouwen had echter ook op het moment van de tweede vragenlijst nog last van zweetaanvallen. De gemiddelde frequentie was 33,5 aanval per week. Leeftijd maakte hierbij geen verschil.

Voorspellers
Een hysterectomie, roken en drinken zijn voorspellers van het ervaren van opvliegers en nachtzweten op een willekeurig moment. Stress, hysterectomie, depressie, het aantal jaar sinds de laatste menstruatie en een lager opleidingsniveau bleken voorspellers voor zweetaanvallen op dit moment. Het gebruiken van hormoontherapie zorgde voor minder klachten, maar vrouwen die gestopt waren met de hormoontherapie rapporteerden juist vaker opvliegers en nachtzweten.

“Tot onze verbazing bleek dat de overgangsklachten bij veel vrouwen aanhielden, soms zelfs tien jaar na de laatste menstruatie.”, vertelt Myra Hunter. “Leeftijd leek geen invloed te hebben op het voorkomen van de symptomen. Artsen moeten bewust worden van het feit dat vrouwen van achterin de vijftig en zestig ook nog last kunnen hebben van opvliegers.”

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.