Ouderen hebben moeite met wachtwoorden, blijkt uit onferzoek

Veiligheidsexperts maken zich zorgen over ouderwetse technieken voor het bewaren van wachtwoorden en misvattingen over wat hackers echt interesseert

Uit een nieuwe studie over het online gedrag van senioren blijkt dat – hoewel 74% zegt maatregelen te nemen om hun online veiligheid te beschermen – slechts 34% van de senioren het wachtwoord regelmatig wijzigt en beveiligt.

Veilig genoeg

Over het algemeen denken senioren dat ze online veilig genoeg zijn. 64% zegt bijvoorbeeld dat ze nooit op verdachte links in e-mails klikken, 58% zegt antivirussoftware te gebruiken en 57% download nooit bestanden die ze van onbekenden ontvangen. Het is opmerkelijk dat senioren beter op deze zaken letten dan jongere mensen.

Wachtwoorden
Maar als het gaat om één van de belangrijkste aspecten van online veiligheid — wachtwoorden — lopen senioren achter. Terwijl 68% van hen zegt een duidelijk systeem te hebben, zijn deze systemen niet per se toereikend. Maar liefst 57% geeft toe dat ze hun wachtwoorden simpelweg uit het hoofd leren en 57% schrijft ze op een papiertje. Slechts 22% van de respondenten zegt dat ze hun wachtwoorden opslaan in een wachtwoordbeheerder.

Beheren
“Het is geweldig om één overzichtelijk systeem te hebben waarmee je al je wachtwoorden kunt beheren. Een wachtwoord op een stukje papier schrijven is namelijk niet de beste oplossing. Niet alleen omdat je papier makkelijk kunt verliezen en omdat het makkelijk kan beschadigen, maar ook omdat het niet altijd toegankelijk is. Als je je notitieblokje met je wachtwoorden bijvoorbeeld op werk laat liggen, heb je thuis geen toegang tot je wachtwoorden”, zegt Chad Hammond, beveiligingsexpert bij NordPass.

Senioren hebben ook de neiging om wachtwoordgerelateerde bedreigingen te onderschatten. Maar liefst 39% denkt dat de kans dat hun wachtwoorden gelekt wordt heel klein is.

Datalekken
“Volgens het
Risk Based Security report waren er 3,932 publiekelijk gemelde datalekken die meer dan 37 miljard gegevensbestanden in gevaar brachten. De kans om gehackt te worden is dus groot”, zegt Chad Hammond, beveiligingsexpert bij NordPass.
Daarnaast denkt 38% van de senioren dat ze veilig zijn en niet gehackt kunnen worden, ook al gebruiken ze dezelfde wachtwoorden opnieuw. Maar liefst 34% denkt dat hun accounts niet gekraakt kunnen worden, ook al gebruiken ze niet altijd sterke wachtwoorden. En 29% van de senioren denkt dat, zelfs als wachtwoorden worden gelekt, er niet veel risico op misbruik is. 28% denkt simpelweg dat cybercriminelen niet in hun wachtwoorden geïnteresseerd zijn.

“Er zijn veel misvattingen over wat hackers wel of niet interessant vinden. Een veel voorkomende vergissing is dat hackers zich alleen op rijke mensen en beroemdheden richten. Maar dat is niet waar, iedereen kan een doelwit zijn. In werkelijkheid worden sommige accounts op het dark web te koop aangeboden: een Facebook account is bijvoorbeeld ongeveer $75 waard”, zegt Chad Hammond, beveiligingsexpert bij NordPass.
Hoewel senioren een aantal goede gewoontes hebben wanneer ze online zijn (zoals het niet klikken op verdachte links, etc), deelt de beveiligingsexpert zijn beste tips voor een veilig wachtwoordbeheer, zodat senioren hun online veiligheid kunnen verbeteren:

Update wachtwoorden regelmatig. Het wordt aanbevolen om je wachtwoorden elke 90 dagen bij te werken.

Stel complexe wachtwoorden in. Een goed wachtwoord is lang en uniek en bevat een combinatie van verschillende tekens. Je kunt gebruik maken van een wachtwoordgenerator als je moeite hebt om er een te bedenken.

Gebruik een wachtwoordbeheerder. Behalve het veilig houden van wachtwoorden kunnen wachtwoordbeheerders ook zien of je inloggegevens zijn blootgesteld door datalekken, je waarschuwen voor het gebruik van oude of hergebruikte wachtwoorden en helpen om sterke wachtwoorden te genereren.

Methodologie: Wachtwoordbeheerder NordPass ondervroeg anoniem 1000 mensen in de VS en het VK van 55+ jaar oud.

Artikel links