Ouderen ergeren zich aan de term ”dor hout”. Ze staan niet alleen. Kwetsbare groepen van alle leeftijden zijn verbolgen over deze term. Via social media maakten ze duidelijk waarom. De impact van dit tegengeluid met als hashtag #geendorhout was in één dag trendy.
Uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds onder 55-plussers blijkt dat de meeste ouderen zich ergeren aan hoe zij in de media worden weggezet. Vaak herkennen ouderen zich niet in de verschillende standpunten over ouderen.
Ruim 90%
Ruim 90% zegt dat de media een te negatief beeld geven van ouderen. De beeldvorming van ouderen in de coronacrisis is dat ze allemaal kwetsbaar en eenzaam zijn.
Of dat het voor ouderen minder erg zou zijn als ze overlijden aan corona. Ook al voelen velen zich fit en behoren zij alleen door hun leeftijd tot de risicogroep, er groeit onder ouderen een schuldgevoel alsof zij verantwoordelijk zijn voor de coronamaatregelen.
Onterecht schuldgevoel
‘Dit schuldgevoel is een onterecht effect van de representatie van ouderen in deze crisis en zij zouden dit niet zo mogen ervaren. Dit gaat niet over kwetsbaarheid. Dit betreft:
• Veerkracht;
• Willen leven;
• En over ouder willen worden.
Nu de besmettingen weer toenemen is het belangrijk dat we ons samen houden aan de maatregelen, jong én oud. Dus doe het voor elkaar en houd je aan de beperkingen. Want ouder worden doe je samen’ – aldus Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds.
Betere beeldvorming
Het Nationaal Ouderenfonds is blij met de aandacht. De beweging draagt bij aan betere beeldvorming van ouderen in de coronacrisis.
‘Ouderen zijn niet allemaal ziek, zwak en misselijk. Veel vrijliggers op leeftijd zijn zelfs enorm van belang bij sportclubs en in zorginstellingen’ – zegt een 70-jarige vrouw uit het coronapanel van het Nationaal Ouderenfonds.
Over het Nationaal Ouderenfonds
Het Nationaal Ouderenfonds zet zich samen met partners, donateurs en vrijwilligers in voor een samenleving waarin geen enkele oudere zich eenzaam hoeft te voelen. Onze activiteiten zijn laagdrempelig en gericht op ontmoeting. Zo helpen wij ouderen om op een actieve manier ouder te worden. Ook stimuleren we de samenleving om een leeftijdsvriendelijke omgeving te zijn. Want ouder worden doe je samen!