OuderenOmbudsman ouderen boos over kabinetsplannen

De OuderenOmbudsman (0900-6080100 5 cent/min) wordt sinds de nieuwe kabinetsplannen voortdurend gebeld door ouderen die boos zijn of zich grote zorgen maken. Deze groep wordt het hardst getroffen. Zo gaan ouderen met AOW en een klein pensioen er bijna 6% op achteruit, mensen met een ruimer pensioen nog veel meer.

Dit terwijl ze hun hele leven hard gewerkt hebben en belasting betaalden. Daarnaast wordt er enorm gesnoeid in de thuiszorg en de dagbesteding, terwijl ouderen ook veel minder snel in aanmerking komen voor een verpleeghuis. “Ouderen protesteren niet heel hard en worden vergeten. Daarom roepen wij op dat ouderen en hun verzorgend personeel aan de bel trekken bij de OuderenOmbudsman,” legt Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds uit.

Er wordt gigantisch gekort op huishoudelijke hulp, slechts een kwart van het totale budget blijft over. Daarnaast hebben veel minder ouderen recht op dagopvang. Mantelzorgers die nu al overbelast zijn, krijgen het nóg drukker. Niet alleen moeten ze straks dagelijks voor de ouderen zorgen, ook zullen ze een rol gaan spelen in hun huishouden. “Hierdoor krijg je een verschil tussen rijke ouderen, die wel goede zorg kunnen kopen en ouderen met weinig geld. ” Kortzichtige bezuinigingen noemt Romme het, want de regering wil juist dat ouderen langer thuis wonen. Ouderen in verzorgingshuizen zijn duurder. Daarnaast verdwijnen ook nog eens duizenden banen. Gemeenten worden zelf verantwoordelijk voor zorg maar hebben daar onvoldoende budget, kennis en ervaring voor en je krijgt verschillen per gemeente. “Je hoeft echt geen genie te zijn om te zien dat dit heel erg fout gaat,” aldus Romme.

Ook de zorg in instellingen wordt sterk verminderd en ouderen komen hiervoor veel minder snel in aanmerking. “Verzorgend personeel is overbelast en niet genoeg gekwalificeerd. Via de OuderenOmbudsman krijgen we nú al zeer ernstige signalen van ouderen die uitdrogen of ondervoed raken, die verkeerde medicijnen krijgen, die de hele dag in dezelfde vieze incontinentieluier moeten zitten of slechts 1 keer per week in bad mogen. Dit terwijl je op een goede manier miljarden kan besparen als er minder verspild en efficiënter gewerkt wordt. Als verzorgenden minder administratie hoeven te doen en gewoon aan het werk mogen.”

Het Nationaal Ouderenfonds, richtte drie maanden geleden de OuderenOmbudsman op om ouderen te adviseren, door te verwijzen naar goede instanties en om indien nodig aan de bel te trekken. “Ouderen houden niet hun hand op en trekken niet van leer – dat zit niet in hun cultuur. Ze hebben altijd hard gewerkt en voelen zich nú keihard gepakt,” legt Romme uit. “Als maatschappij moet je dít niet willen, hier moet nog even héél hard aan de ‘knoppen gedraaid’ worden!”