Ouderenorganisaties geef zestigplussers eerst de kans de boosterpik te

Volgens Minister de Jonge moeten alle 18-plussers in de komende weken een boostervaccinatie kunnen krijgen. Ouderenorganisaties vrezen dat mensen nu massaal de corona-afspraaklijn gaan bellen. En dat terwijl je er nu al niet doorheen komt en niet alle ouderen digitaal vaardig zijn. Gevolg is dat straks eerst de jongere leeftijdscategorieën aan de beurt komen.

Momenteel zijn de zestigplussers aan de beurt voor hun boosterprik. Maar het is lastig om er telefonisch door te komen en lang niet alle ouderen zijn digitaal vaardig genoeg om het online te regelen.

Lichte paniek
De corona-persconferentie van vanavond kan leiden tot lichte paniek, waardoor mensen in nog grotere getalen gaan bellen om een prikafspraak te maken, ook als ze eigenlijk nog niet aan de beurt zijn. Met als gevolg dat het voor de ouderen die al wel een uitnodigingsbrief hebben gehad nóg moeilijker wordt om er door te komen en straks de jongere leeftijdscategorieën worden opgeroepen terwijl de ouderen nog niet allemaal geweest zijn.

Wacht op je beurt
Ouderen zijn het kwetsbaarst en moeten als eerste de boosterprik kunnen krijgen. Daarom pleiten de oudenorganisaties ANBO, KBO Brabant, KBO-PCOB, De Koepel Gepensioneerden en NOOM ervoor: wees geduldig en wacht op je beurt, houd het afspraak maken op leeftijd vast en geef ouderen eerst een reële kans om een afspraak te maken. Zodat ouderen niet opnieuw letterlijk en figuurlijk achterin de rij komen te staan. Voor de jaarwisseling moeten eerst alle zestigplussers geprikt kunnen worden.

Eenzame kerst
De ouderenorganisaties zijn verheugd dat er met Kerst wél vier mensen op bezoek mogen komen. Met vier man per dag is het mogelijk om gezellig kerst te vieren met de grootouders.
Wel roepen zij op om het deel van de ouderen dat eenzaam is goed in de gaten te houden. De angst voor besmetting kan ervoor zorgen dat mensen passief worden en ‘het maar even laten zitten’. Kijk binnen de coronamaatregelen wat er wél mogelijk is, is de boodschap van ANBO, KBO Brabant, KBO-PCOB, De Koepel Gepensioneerden en NOOM.
Artikel links