Oudste nog rijdende locomotief van Nederland weer op de rails

Vanaf 1 juli staat de oudste nog rijdende locomotief in Nederland, de NS 6513 uit 1887, weer op de rails. Na een restauratieperiode van 10 jaar door een team van jonge technici en ruim € 200.000,- aan crowdfunding is het mogelijk geworden om de 130 jaar oude machine van de Nederlandse Spoorwegen weer rijdend onder stoom te krijgen. Vandaag werd de NS 6513 in het bijzijn van 200 eregasten bij de Museumstoomtram Hoorn – Medemblik officieel in dienst gesteld door de heer de Winter, Hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum.Drie oudste nog bestaande voertuigen

Naast de NS 6513 is op 1 juli ook stoomlocomotief 2 van de Rijnlandsche Stoomtramweg-Maatschappij onthuld. Dit is de alleroudste Nederlandse tramlocomotief en stamt met haar 136 jaar uit 1881. De Museumstoomtram heeft deze stoomtramlocomotief in bruikleen gekregen van het Spoorwegmuseum en zal als statisch object te zien zijn. Samen met een historisch eerste klas rijtuig van de stoomtram uit Brabant, zijn de drie oudste nog bestaande voertuigen uit de pioniersjaren van de stoomtram in Nederland tot en met 31 augustus te zien bij de Museumstoomtram.

Een rit maken met de NS 6513
In augustus 2017 kunnen bezoekers van de Museumstoomtram op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag meereizen van en naar Medemblik met de NS 6513, die vanaf dat moment met Bello en de andere stoomlocomotieven de trams op de museumspoorlijn gaat trekken.

Museumstoomtram Hoorn – Medemblik
De Museumstoomtram vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De collectie stoomtramlocomotieven, rijtuigen en wagens worden gerestaureerd en rijdend gepresenteerd op de 20 kilometer lange lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik.

Meer informatie
Meer informatie over de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik via www.stoomtram.nl of telefoonnummer 0229-255255. Meer informatie over de oudste stoomlocomotief van Nederland via www.stoomtrampioniers.nl