Over de vier eerste exposities van Fabrique des Lumires te Amsterdam

'Gustav Klimt, goud en kleurrijk': © Culturespaces / Eric Spiller
‘Gustav Klimt, goud en kleurrijk’: © Culturespaces / Eric Spiller

In Fabrique des Lumières komen kunstwerken tot leven dankzij lichtprojecties en begeleidende muziek. De eerste expositie bestaat uit werken van de kunstenaar Gustav Klimt en zijn tijdgenoten en biedt de bezoeker een nieuw perspectief op de Weense schilderkunst van de negentiende en twintigste eeuw. Deze en drie andere exposities zijn te zien tot en met 31 december 2022 – in 2023 volgt een nieuwe programmering.

'Gustav Klimt, goud en kleurrijk': © Culturespaces / Eric Spiller
‘Gustav Klimt, goud en kleurrijk’: © Culturespaces / Eric Spiller

Openingsexpositie: ‘Gustav Klimt, goud en kleurrijk’
Productie: Culturespaces Digital®
Creatieve leiding: Gianfranco Iannuzzi
Grafisch ontwerp & animaties: Cutback

De eerste expositie in Fabrique des Lumières zal op vernieuwende wijze een eeuw aan Weense schilderkunst tot leven laten komen met het werk van Gustav Klimt (1862 – 1918) en zijn tijdgenoten. Gouden en felgekleurde portretten, landschappen en naakten worden getoond.
Bezoekers ontdekken meesterwerken – zoals Klimt’s beroemde schilderij
De kus – op groot formaat en worden ondergedompeld in het keizerlijke Wenen, eind negentiende eeuw.
Klimt was de belangrijkste kunstenaar van de Wiener Secession, een kunstenaarsvereniging die begin twintigste eeuw afstand wilde nemen van de traditionele opvatting van kunst. Het gebruik van de kleur goud en de decoratieve motieven stonden symbool voor deze artistieke revolutie. De expositie is gecreëerd door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi.


Korte expositie: ‘Hundertwasser, in de voetsporen van de Wiener Secession’


Productie: Culturespaces Digital®
Creatieve leiding: Gianfranco Iannuzzi
Grafisch ontwerp & animaties: Cutback

Onderdeel van de programmering in Fabrique des Lumières is de korte expositie ‘Hundertwasser, in de voetsporen van de Wiener Secession’. Deze expositie, gecreëerd door Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi, levert een indrukwekkende totaalervaring op van het werk van de Weense artiest Friedensreich Hundertwasser (1928 – 2000).
De kunstschilder en architect was sterk beïnvloed door de Wiener Secession en vertegenwoordigde een artistieke heropleving van de stroming in de twintigste eeuw.
Zijn grote respect voor natuur en mens zijn terug te vinden in zijn schilderkunst en architectuur. Net als Gustav Klimt vervangt Hundertwasser het perspectief door kleine omkaderde vlakken en geeft hij de voorkeur aan levendige lijnen en onregelmatige vormen boven rechte lijnen.

Hedendaagse creatie: ‘Journey’
Productie: Culturespaces Digital®
Creatie: Nohlab

Fabrique des Lumières heeft, naast de grote hal met de exposities, een studio waar het werk van hedendaagse kunstenaars getoond wordt. Productiestudio Nohlab creëerde hiervoor het digitale kunstwerk ‘Journey’: een experimentele reis die het ontstaan van fotonen – een van de elementaire deeltjes van het licht – als thema heeft. ‘Journey’ laat de transitie van de fotonen door alle lagen van het oog tot in de zenuwcellen zien, waar ze worden omgezet in elektrische signalen.

Hedendaagse creatie: ‘Memories’
Productie: Culturespaces Digital®
Creatie: Spectre Lab

De tweede hedendaagse creatie die in de studio te zien zal zijn is ‘Memories’. Het menselijk brein heeft een ongekend vermogen om informatie op te slaan, maar toch is ons geheugen selectief; het sorteert, kiest en bewaart alleen datgene waarvan het denkt dat het nuttig kan zijn.
Het geheugen, dat één van de belangrijkste functies van de menselijke geest is, bepaalt ons wezen en geeft vorm aan de contouren van onze identiteit. ‘Memories’ stelt de bezoeker centraal in deze reflectie en verenigt de onmetelijkheid van de wereld die ons omringt met onze eigen plaats in die wereld. Gemaakt door Spectre Lab, een multidisciplinaire creatieve studio die in 2014 werd opgericht door Marc Vidal, Jérôme Sérane en Philippe Granier.

Kaartverkoop en bezoek
Fabrique des Lumières is zeven dagen per week open voor publiek, van zondag tot en met donderdag tot 17:00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 21:00 uur.

















'Hundertwasser, in de sporen van de Wiener Secession': © Culturespaces / Sophie Lloyd
‘Hundertwasser, in de sporen van de Wiener Secession’: © Culturespaces / Sophie Lloyd

'Journey', Productiestudio Nohlab; © Culturespaces / Eric Spiller
‘Journey’, Productiestudio Nohlab; © Culturespaces / Eric Spiller

Memories © Culturespaces / Spectre Lab
Memories © Culturespaces / Spectre Lab

Artikel links