Overijssels Havezatenpad

Overijssels-Havezatenpad *bron foto:Fotograaf: Wim van der Ende
Overijssels-Havezatenpad *bron foto:Fotograaf: Wim van der Ende

Wandelen door de ‘Tuin van Nederland’

Het nieuwe Overijssels Havezatenpad (LAW 12) is verschenen. Deze volledig nieuwe route vervangt het oude ‘Overijsselpad’. Het pad maakt deel uit van het landelijk netwerk van wit-rood gemarkeerde Lange Afstandwandelpaden.

Het Overijssels Havezatenpad voert de wandelaar bijna 300 kilometer dwars door de groene provincie Overijssel. De route begint in Oldenzaal en eindigt in Steenwijk. De routegids is zeer compleet en biedt de wandelaar praktische informatie, achtergrondverhalen en beeldende fotografie. De route en gids kwamen tot stand door de grote inzet van de Nivon-vrijwilligers in Overijssel. Het pad is gefinancierd door de provincie Overijssel en de Europese Unie en dankzij de medewerking van de Waterschappen zijn graskaden van beken en rivieren opengesteld.

Overijssel staat bekend als ‘de Tuin van Nederland’ vanwege het afwisselende en vaak kleinschalige landschap dat door boeren en landheren gekneed is. Het grote aantal landgoederen geeft het Overijsselse platteland een ‘groen’ en voornaam aanzien. Het Overijssels Havezatenpad – genoemd naar de versterkte huizen van de oude Overijsselse landadel – passeert ruimt vijftig van deze havezaten. De wandelroute slingert van Twente via het dal van de Regge, de Vecht en het Zwarte Water naar de Wieden en de Weerribben. Onderweg ziet de wandelaar weelderige landgoederen, kronkelende rivieren, glooiende heuvels en bolle essen, maar ook weerbarstige veenmoerassen en intieme hooilanden met houtwallen en singels. De vele historische stadjes en dorpen maken de afwisseling compleet. De Nivon-werkgroep Overijssel is er in geslaagd om een wandelroute van formaat neer te zetten, die de meest verrassende paadjes en weggetjes met elkaar verbindt. 

In de wandelgids vindt u voorafgaand aan de hoofdroute een weekendwandeling door het Land van Vollenhove.  

Routegids
Naast een bondige routebeschrijving en circa 60 gedetailleerde topografische kaarten bevat de gids veel praktische informatie over openbaar vervoer, kampeerterreinen, accommodaties en bezienswaardigheden onderweg. Voor een korte kennismaking met het Overijssels Havezatenpad zijn er suggesties voor enkele dagetappes of tweedaagse tochten. Wellicht krijgt u de smaak na zo’n dagtocht goed te pakken en wilt u meerdere etappes lopen. Het kan allemaal. De route is in twee richtingen beschreven en wit-rood gemarkeerd.Het Overijssels Havezatenpad maakt onderdeel uit van het landelijk netwerk van doorgaande wandelroutes in Nederland. Route en gids zijn een initiatief van het Nivon en kwamen tot stand onder auspiciën van het Wandelplatform-LAW te Amersfoort.

Het Overijssels Havezatenpad is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren, of te bestellen bij het Nivon (www.nivon.nl) en het Wandelplatform-LAW. ISBN 90-70601-91-5, 208 pagina’s, € 18,70.

Nivon
Het Overijssels Havezatenpad wordt uitgegeven door Nivon Natuurvrienden. Dit is een vereniging met 36.000 leden die activiteiten organiseert op het gebied van duurzame recreatie, natuurbeleving en cultuur – op lokaal niveau maar ook internationaal. Zo beheren Nivon-vrijwilligers 4000 kilometer aan langeafstandswandelroutes, waaronder het Overijssels Havezatenpad. Het Nivon werkt in de Stichting Wandelplatform-LAW samen met andere organisaties aan de totstandkoming van het landelijk netwerk van doorgaande wandelroutes in Nederland. Er zijn momenteel circa veertig officiële wandelroutes met een gezamenlijke lengte van 8000 kilometer. Het Overijssels Havezatenpad is er daar één van.

 OpeningD
Het nieuwe Overijssels Havezatenpad is op donderdag 14 september 2006 op landgoed Twickel in Delden officieel geopend. 

Bron: Stichting Landelijk WandelplatformArtikel links