Overleven hoe ontsnap je aan de uitvaart-maffia

uitvaart onderneemster Brenda Molenaar: klein maar dapper
uitvaart onderneemster Brenda Molenaar: klein maar dapper

Overleven, hoe doe je dat na het verlies van je partner of andere dierbare of dierbaren? De eerste dagen na zijn/haar overlijden beleef je als in een roes. Juist dan moet je als nabestaande veel regelen. Pas later kom je toe aan de echte rouw en het verwerken.

Juist de eerste momenten na het overlijden valt er veel te regelen. In al je verdriet en verwarring zoek je een uitvaartondernemer. Aan hem vertrouw je de taak toe om voor jou de meest dierbare persoon een waardige uitvaart te geven. Ongeacht de kosten. Kort na het overlijden lijkt niets zo onbelangrijk als geld.

Nuchtere Koopmansgeest
Tegenover jouw verdriet en verwarring staat de nuchtere koopmansgeest van menig uitvaartondernemer. `Iedereen probeert over de rug van de nabestaanden geld te verdienen`, zegt Brenda Molenaar. Om de kosten van een uitvaart voor de nabestaanden betaalbaar te houden begon ze haar eigen bedrijf in uitvaartzorg.

Leven & Sterven
Ik leerde haar kennen in het overlijdensjaar van mijn man Roel Visser (1946-2008) tijdens de beurs Leven & Sterven in de Grote Bavo van Haarlem. Monuta organiseert deze beurzen om je te orienteren over de vormen en prijzen van een uitvaart. Zelf vroeg ik destijds bij uitvaartondernemingen een offerte aan.

Overleven begint met regelen
Zo begint het overleven vooral met regelen. En dat terwijl je hoofd er helemaal niet naar staat. Daarom is het slim om van te voren je wensen vast te leggen. Al dan niet met je partner overleg je dan in alle rust over je eigen uitvaart. Betaal je bijvoorbeeld 10 euro per persoon voor koffie/thee en cake, of regel je dat zelf?

Torenhoge kosten
De torenhoge kosten van een uitvaart in Nederland en andere landen van Europa kost soms wel 8.000 euro. Daarmee vertoont de branche overeenkomstige trekken met de Maffia. Namelijk: hoe snel komt jouw geld in mijn zak?

Zoveel mogelijk zelf regelen
Shamon uit Sri Lanka snapt er niets van. “. Waarom zou je zoveel geld betalen voor een uitvaart? Na het aardse leven wacht je vlgens ons geloof een veel mooier leven. Bij ons kost een uitvaart slechts 300 euro. Voor bejaarden is de uitvaart zelfs gratis. We regelen zoveel mogelijk zelf.”

Tip: doe zoveel mgelijk zelf.


Artikel links