Overstappen van zorgverzekeraar vergelijk je rijk

Tot eind december kun je je huidige zorgverzekering opzeggen en tot eind januari kun je een nieuwe verzekering afsluiten. Maar hoe weet je nu of dat een goed idee is? Er zijn verschillende vergelijkingssites waarop je snel ontdekt of overstappen zinvol en voordelig is. Er zijn een paar zaken waar je goed op moet letten.

Welk soort polis past bij jou?
Er zijn drie soorten zorgpolissen: de restitutie-, natura- en budgetpolis. Bij een restitutiepolis kies je altijd zelf bij welke zorgverlener je je zorg afneemt. Bij een naturapolis krijg je alleen gratis zorg bij zorgverleners die een contract hebben met je zorgverzekering. Door de beperkte vrije zorgkeuze is een naturapolis altijd goedkoper dan een restitutiepolis. De budgetpolis is een ‘uitgeklede’ variant van de naturapolis. Hierbij heb je maar een zeer beperkte keuze van zorgverleners. Je mag bijvoorbeeld voor sommige behandelingen maar naar 10 tot 15 ziekenhuizen. En herhaalrecepten voor je medicijnen moet je bestellen bij een internetapotheek. Als je hier geen problemen mee hebt, is dit een goedkoop alternatief. Meer informatie hierover vind je via Startpagina.

Collectief betekent niet per se goedkoop
In Nederland hebben zo’n 6,2 miljoen Nederlanders een collectieve zorgverzekering. Dit kan via de werkgever, sportvereniging of andere organisaties. De verzekerde ontvangt dan een ‘korting’ op de basis- en aanvullende verzekering. De laatste jaren blijkt steeds vaker dat je juist duurder uit bent met zo’n collectieve verzekering! Dat kan oplopen tot €150,- per jaar. Dus als je collectief verzekerd bent, is het zéker een goed idee om verzekeringen te vergelijken bijvoorbeeld op Startpagina.

Addertjes onder het gras
In het basispakket zitten verder weinig verschillen. Dus komt het neer op de aanvullende verzekeringen. En daar zitten de addertjes onder het gras. Zo krijgt u niet altijd het aantal behandelingen vergoed waar u recht op heeft. Zorgverzekeraars proberen het aantal behandelingen bij bijvoorbeeld de fysiotherapeut zo laag mogelijk te houden. Daarom registreren ze hoeveel behandelingen deze gemiddeld uitvoeren bij een bepaalde klacht. Als de therapeut boven dat gemiddelde (de behandelindex) uitkomt, krijgt hij een lagere vergoeding voor volgende behandelingen. Dat kan dus betekenen dat de fysiotherapeut de behandeling moet stoppen, ondanks dat je voldoende aanvullend verzekerd bent. Tip: Let er bij het vergelijken van je aanvullende verzekering op of de zorgverzekeraar een behandelindex hanteert voor fysiotherapie.

Medische selectie of toch niet?
Veel Nederlanders twijfelen over veranderen van zorgverzekering, omdat de kans zou bestaan dat de nieuwe verzekeraar hen weigert op medische gronden. Dit is grotendeels een misvatting. Voor de basisverzekering geldt sowieso een acceptatieplicht. Een aantal zorgverzekeraars wil weten hoe het met je gezondheid gesteld is vóórdat je er een aanvullende verzekering kunt afsluiten. Weet dat er van de vele honderden aanvullende verzekeringen ‘slechts’ 40 medische selectie toepassen. En dat zijn vaak tandartsverzekeringen. Als je het toch niet vertrouwt, zeg dan je huidige verzekering pas op als je geaccepteerd bent bij de nieuwe zorgverzekeraar.

Alle premies zijn bekend voor 2018. Gemiddeld gezien wordt de zorgverzekering zo’n 30 euro per jaar duurder. In totaal kun je kiezen uit 64 verschillende zorgpolissen met uiteenlopende premies. Alles over zorgverzekeringen en overstappen vind je natuurlijk via Startpagina.