Pak je kans Van Gogh Museum leent bijna echte meesterwerken uit

In aanloop naar de heropening op 1 juni leent het Van Gogh Museum bijna echte schilderijen van Vincent Van Gogh uit. Over het hoe en waarom.

Het museum stelt een aantal Museum Editions van Van Goghs meesterwerken beschikbaar voor Nederlanders die dit volgens een vriend, buur, collega of familielid verdienen.


Troost en blijdschap Emilie Gordenker, algemeen directeur Van Gogh Museum: ‘’Met Van Gogh Museum leent uit willen wij het werk van Vincent van Gogh ook in deze tijd toegankelijk maken voor fans en ons publiek, in de hoop dat het kijken naar kunst hen troost en blijdschap kan bieden.”
Zoals Vincent van Gogh aan zijn broer Theo, 22 juli 1883 schreef: Hoop hebben op betere tijden moet niet een gevoel zijn maar een iets doen in het heden.’

Over Van Gogh Museum leent uit
Via de website van Van Gogh Museum leent uit kan iedereen iemand anders nomineren door te vertellen waarom zij die persoon een Van Gogh in huis gunnen.
Het museum stelt negen verschillende Museum Editions beschikbaar waaruit bij de nominatie een keuze gemaakt kan worden. Onder andere:
Amandelbloesem (1890),
Zonnebloemen (1889)
Landschap bij avondschemering (1890).

Vijf winnaars
Uit alle nominaties worden vijf winnaars geselecteerd. Zij krijgen het meesterwerk, inclusief schildersezel om het werk op te plaatsen, tot aan de voordeur bezorgd.
Eén van de eerste winnaars zal op donderdag 14 mei het werk overhandigd krijgen door directeur Emilie Gordenker. De winnaars kunnen twee weken genieten van een (bijna) echt Van Gogh schilderij in hun eigen huiskamer. Daarna kiest het museum iedere twee weken opnieuw vijf gelukkigen uit en reizen de kunstwerken door naar een volgende bestemming. Zo kunnen Nederlanders toch van de Van Gogh Museum collectie genieten totdat het museum hopelijk snel zijn deuren weer kan openen voor publiek.

Museum Editions
Voor Van Gogh Museum leent uit stelt het museum (bijna) echte Van Goghs beschikbaar die niet van het origineel te onderscheiden zijn: de Museum Editions. Een Museum Edition is een driedimensionale reproductie van een Van Gogh schilderij waarvan de afmetingen, kleuren en het reliëf zo precies mogelijk overeenkomen met het origineel. Zelfs normaal niet altijd zichtbare details zijn toegevoegd, zoals de stickers op de achterkant die aangeven wanneer en waar het daadwerkelijke schilderij wereldwijd is tentoongesteld. De Museum Edition is tevens in een handgemaakte lijst bevestigd die gelijk is aan de lijst van het schilderij uit het Van Gogh Museum.

Educatieve doeleinden
De Museum Editions worden onder andere ingezet voor educatieve doeleinden op scholen en tijdens workshops. Het museum heeft bijvoorbeeld een speciaal programma voor blinden en slechtzienden, Van Gogh op gevoel, waarbij bezoekers dichtbij een bijna echt Van Gogh schilderij komen en het zelfs mogen aanraken. De winnaars van de Museum Editions kunnen dus twee weken lang ongestoord van heel dichtbij een Van Gogh bekijken én stiekem voelen aan het meesterwerk. Museum Editions zijn ook te koop: een aankoop ondersteunt het Van Gogh Museum.

Online museum
Het Van Gogh Museum hoopt snel weer bezoekers te kunnen verwelkomen in Amsterdam. Tot die tijd weten veel bezoekers en fans het museum gelukkig ook online te vinden. Zo deelde het museum al eerder 4K videotours door de vaste collectie van het museum, een 360 virtual reality tour (met audiotour) door onze tentoonstelling In the Picture en verscheen afgelopen dinsdag de eerste schilderworkshop video. Meer voorbeelden om het museum in huis te halen zijn te vinden via de website van het Van Gogh Museum.

‘Van Gogh Museum leent uit’ wordt mede mogelijk gemaakt door Van Gogh Museum partner Hyundai: dankzij Hyundai kunnen de meesterwerken bij de winnaars thuis worden bezorgd.

Artikel links