Paleis Noordeinde gaat deze zomer weer open voor publiek

Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen openen deze zomer weer hun deuren voor het publiek. Dit jaar zijn beide locaties op vier achtereenvolgende zaterdagen vanaf 23 juli geopend.

Van Paleis Noordeinde is het zogeheten Corps de Logis te bezichtigen, waaronder de Grote Balzaal en de Balkonkamer. In de Koninklijke Stallen zijn onder andere de Gouden Koets, de Glazen Koets en de Koninklijke bus te bezichtigen.
Alle bezoekers van het paleis ontvangen een gratis multimediatour met een introductie door Zijne Majesteit de Koning en verhalen van medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis over hun werk in het paleis. Tickets zijn vanaf dinsdag 14 juni, 10.00 uur online te koop.

Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde is het werkpaleis van de Koning en de werkomgeving voor de medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis. Ieder jaar worden er veel gasten uit binnen- en buitenland ontvangen.
Bijvoorbeeld voor:
• uitblinkerslunches,
•audiënties,
•beëdigingen,
•het aanbieden van geloofsbrieven door nieuwe ambassadeurs
•de uitreiking van de Appeltjes van Oranje.
Het paleis kent een geschiedenis van bijna vijfhonderd jaar. Louise de Coligny, de weduwe van Willem van Oranje, woonde er, stadhouder Frederik Hendrik hield er grote ontvangsten en Koning Willem I nam enkele jaren na zijn inhuldiging intrek in het paleis. Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana zijn er geboren.

Koninklijke Stallen

In 1815 richtte Koning Willem I het Koninklijk Staldepartement op. Het functioneert als een van de weinige in Europa nog steeds als volwaardig staldepartement met veel tradities.
Verder toont het een collectie historische rijtuigen, paardentuigen en livreien, die nagenoeg allemaal nog in gebruik zijn. Het departement is verantwoordelijk voor het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis en hun gasten. Traditioneel transport en modern vervoer bestaan hier naast elkaar. De Afdeling Koets- en Rijstal van het Koninklijk Staldepartement bevat ongeveer dertig paarden en ruim zeventig rijtuigen, waaronder de Glazen Koets.
Voor het eerst is tijdens de openstelling ook de Gouden Koets te zien. Op het Koninklijk Staldepartement wordt ook het wagenpark van de Dienst van het Koninklijk Huis beheerd. Tijdens de openstelling zijn er verschillende historische en moderne auto’s te zien, zoals een verlengde Audi A8 en de Koninklijke bus. Een deel van het wagenpark bestaat inmiddels uit hybride of volledig elektrische auto’s.

Tickets

Bezoekers krijgen toegang tot Paleis Noordeinde (€ 10,00) en de Koninklijke Stallen (€ 7,50) met een vooraf gekocht toegangsbewijs. Deze staan op naam en zijn alleen geldig met een legitimatiebewijs.
Een kaart geeft toegang op een vastgekozen datum en tijd. Er zijn aparte toegangsbewijzen te koop voor de twee locaties of een combinatieticket (€15,00) voor beide locaties.
Bezoekers ontvangen een gratis multimediatour voor Paleis Noordeinde en een informatieboekje over de Koninklijke Stallen. Bezoekers tot achttien jaar hebben gratis toegang, maar moeten wel een toegangsbewijs op naam reserveren.
Per boeking kunnen maximaal zes kaarten worden besteld. Paleis Noordeinde is van 10.00 tot 17.00 uur geopend, de Koninklijke Stallen van 12.00 tot 17.00 uur. Toegangsbewijzen zijn vanaf dinsdag 14 juni, 10.00 uur te koop.


Artikel links