Panorama Amsterdam geopend in Hermitage

Multimediaal panoramisch uitzicht op negen eeuwen Amsterdam

Op donderdag 24 augustus is in de Hermitage Amsterdam de nieuwe permanente attractie Panorama Amsterdam, City Time Lapse geopend. Met animaties, historische beelden, films en afbeeldingen van schilderijen laat dit multimediale panorama de bezoeker in acht minuten de geschiedenis van Amsterdam beleven.

Hermitage speelt hoofdrol
Het zeventiende-eeuwse gebouw van de Hermitage, destijds een van de grootste gebouwen van de stad, heeft een hoofdrol en is ‘uitkijkpost’. De bezoeker beleeft hoe de stad op duizenden palen in het moeras aan de Amstel verrees.

Gouden Eeuw
In de Gouden Eeuw ziet men de grachtengordel aangelegd worden. De stad gonst van handel, trotse burgers, de schutters en regenten. Aan de oostzijde van de Amstel kwamen de charitatieve instellingen.
Daar verrees in 1683 het verpleeghuis, dat vanaf 2009 de Hermitage Amsterdam onderdak biedt. Op die plek schilderde Jacob van Ruisdael ooit zijn Gezicht op de Binnenamstel van Amsterdam. Deze zie je in de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw, eveneens in de Hermitage.

De Amstel
Maar ook Rembrandt en Piet Mondriaan schetsten en schilderden aan de Amstel. Langs deze plek kwamen ook de groten der aarde: Peter de Grote, Napoleon, Winston Churchill, The Beatles, Nelson Mandela en vele anderen. En er werd feestgevierd voor het succesvolle Nederlands elftal in 1988 en tegenwoordig tijdens de jaarlijkse Canal Parade en het Bevrijdingsconcert.
Artikel links