Een vriendin van me kwam eten en ze liet me weten dat ze heel erg zin had in pasta. Gelijk schoot het plaatje van de pasta taart die ik eerder had gespot op Pinterest voorbij. De taart bestaat uit rechtopstaande paste pijpjes met daarin en daarop pastasaus met natuurlijk genoeg kaas erop. In de supermarkt ontdekte ik Tortiglioni, een pasta soort vergelijkbaar met Penne alleen dan met een rechte boven- en onderkant. Perfect voor mijn pasta taart.
In samenwerking met: DIYcreatives.nl
Wat heb je nodig voor de pasta taart?
- 500 gram Tortiglioni
- 500 ml gezeefde tomaten
- 400 gram rundergehakt
- 1 courgette, in stukjes gesneden
- 1 paprika, in stukjes gesneden
- 3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
- 3 teentjes knoflook
- 1 bol mozzarella
- 1 zakje Italiaanse kaas, zoals Parmazaanse kaas
- peper, zout en oregano
- verse basilicum
- olijfolie
En verder nog:
- staafmixer of blender
- taartvorm met doorsnee van circa 24 centimeter
- Pannen en een oven

Hoe ga je te werk?
- Leg de ingrediƫnten klaar en zorg dat het vlees op kamertemperatuur komt.
- Breng tenminste 2 liter water aan de kook in de waterkoker. Kun je maar tot 1,5 liter tegelijkertijd koken? Doe dan alvast wat in de pan om het water op temperatuur te laten komen. Voeg bij het kokende water in de pan de pasta en giet de rest van het water erover heen totdat de pasta goed onder water staat. Voeg een beetje zout toe voor de smaak. Kook het ongeveer 9 Ć 10 minuten totdat de pasta al dente is, namelijk nog een beetje aan de harde kant, maar wel zo zacht dat het niet kraakt tussen je tanden. Als het zover is, giet je het water af en voeg je 3 eetlepels olijfolie toe aan de pasta. Schep het door de pasta heen, zodat de tortiglioni niet aan elkaar blijven plakken. Als je een perfecte taart wilt, doe je er ook alvast wat kaas doorheen. Dat was ik helaas vergeten, waardoor de taart bij het opscheppen uit elkaar viel.
- Snijd in de tussentijd de groentes in stukjes. Het hoeft niet te klein, straks gaat het nog door de blender. Snijd ook de mozzarella in kleine stukjes.
- Rul het gehakt in de pan. Je hoeft daarvoor geen olijfolie te gebruiken, het gehakt is vet genoeg van zichzelf. Als het gaar is, giet je het overige vet af.
- Voeg de groentes en de mozzarella toe en bak het een paar minuutjes mee. Vervolgens voeg je hier de gezeefde tomaten aan toe en breng je het op smaak met de kruiden, inclusief de basilicum. Zet in de tussentijd de oven op 180 graden Celsius, zodat het alvast kan voorverwarmen.
- Als de pasta een beetje is afgekoeld, kun je het in de taartvorm zetten. Vet de vorm eerst even in met een klein beetje olijfolie die je met een keukenpapiertje uitsmeert. Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat.
- De saus maal je daarna tot een papje. Je mag nog stukjes zien, maar het moet makkelijk in de pasta kunnen glijden. Het gaat er niet smakelijk van uit zien, sorry, het is, tja, hoe zal ik het zeggen. Nou ja, kijk naar plaatje 7 en vorm zelf een beeld. Druk het met een lepel in de pasta, maar druk niet te hard zodat de pasta scheurt. Af en toe een beetje schudden aan de vorm helpt ook.
- Kaas erover!
- Zet de pasta taart in de oven! Dan nog ongeveer 20 minuten wachten totdat de kaas een beetje kleurt en de taart niet meer vloeibaar lijkt. Ik heb nog een paar minuutjes gewacht voordat ik het eruit haalde, ongeveer 3 minuten extra.
Opscheppen van de pasta taart is overigens een vak apart. Wat kan helpen, is dus om alvast wat Parmazaanse kaas tussen de pasta te doen, zodat de tortiglioni aan elkaar blijft zitten. Meer kaas is ook eigenlijk gewoon beter, dus ik zou deze tip zeker opvolgen.
In samenwerking met: DIYcreatives.nl