Peiling ANBO derde senioren gaat per brief stemmen

De informatie over het briefstemmen bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen valt vandaag bij de eerste zeventigplussers op de mat. Uit een peiling van ANBO blijkt dat bijna een derde van de mensen boven zeventig jaar per brief gaat stemmen. De ouderenorganisatie is verheugd dat best veel senioren gebruik gaan maken van deze unieke mogelijkheid in coronatijd, maar maakt zich zorgen over mogelijke ongeldige stemmen.

Hoe beïnvloedt corona het stemmen van senioren bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen? Daarover heeft ouderenorganisatie ANBO een peiling gehouden onder senioren. Aan deze online enquête hebben bijna zesduizend mensen van 65 jaar en ouder meegedaan die hun stem op 17 maart gaan uitbrengen.

Eerder of per brief stemmen
Vanwege corona zijn er bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen twee nieuwe mogelijkheden om te stemmen: je kunt al een of twee dagen van tevoren je stem uitbrengen in het stemlokaal en mensen boven 70 jaar kunnen per post stemmen.
Op een eerdere dag stemmen is slechts 11% van plan om te gaan doen. Van de mensen van 65 tot 70 jaar gaat 60% gewoon naar het stembureau op de verkiezingsdag; bij de mensen boven 70 jaar ligt dat rond 46%.

Machtigen
Bijna niemand gaat een andere persoon machtigen. Wel gaat 30% van de mensen boven 70 jaar per post stemmen. Dat vindt ANBO – voor een hele nieuwe optie – best veel.
ANBO maakt zich wel zorgen over het briefstemmen. Als je de instructies niet goed opvolgt (en dat blijkt best een uitdaging), kan je stem ongeldig zijn. ANBO adviseert de briefstemmers er echt even goed voor te gaan zitten en zo mogelijk een ander te laten meekijken. Ook moet je je brief (ruim) op tijd op de post doen.
Toch nog relatief veel mensen (rond de 11%) weten nog niet hoe ze gaan stemmen.

Stemmen op een andere partij
De coronacrisis kan ook van invloed zijn op wie mensen gaan stemmen. Zo’n 15% van de senioren zegt (waarschijnlijk) op een andere partij te gaan stemmen vanwege die coronacrisis. Overigens weet een derde van de senioren nog niet op wie zij gaan stemmen.
Koopkracht moet voor de politieke partijen een topprioriteit zijn, vinden de senioren. 88% verwacht dat door de coronacrisis de belastingen zullen stijgen en dus hun koopkracht zal dalen.


Artikel links
 ANBO