Pip Pellens en Sebastiaan Labrie strijden tegen kindhuwelijken

Foto: Still YouTube Plan Nederland
Foto: Still YouTube Plan Nederland

Plan Nederland ambassadeur Pip Pellens en presentator Sebastiaan Labrie reisden onlangs af naar Bangladesh om met eigen ogen te zien wat de impact is van kindhuwelijken. Pip en Sebastiaan spraken met meisjes over de gevolgen van zo’n huwelijk, zoals stoppen met school en jong zwanger raken. Ook maakten zij kennis met jongeren die hier tegen strijden: de wedding busters. Pip en Sebastiaan maakten een korte film van hun indrukwekkende reis.

Kindhuwelijken in Bangladesh
Elke twee seconden wordt ergens in de wereld een meisje gedwongen te trouwen als ze nog kind is. Bangladesh behoort tot de landen met het hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld. 52 procent van de meisjes trouwt er voordat ze 18 jaar is en 18 procent zelfs al voor haar 15e. Op het platteland liggen deze cijfers nog veel hoger. Volgens de Bengaalse wet mogen meisjes trouwen als ze 18 jaar zijn en jongens vanaf hun 21e.

Gevolgen kindhuwelijken
Een kindhuwelijk is een ernstige schending van de kinderrechten met levenslange consequenties voor de slachtoffers. Vaak moeten getrouwde meisjes stoppen met school, zijn slachtoffer van huiselijk geweld en krijgen baby’s wanneer hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en bevalling. Een kindhuwelijk vernielt in één klap een onbezorgde jeugd én de toekomst van miljoenen meisjes.

Wat doet Plan tegen kindhuwelijken?
Meisjes, jongens, ouders, dorpshoofden en leraren krijgen voorlichting over de gevaren van kindhuwelijken en het respecteren van de rechten van meisjes. Ook worden meisjes en jongens opgeleid tot wedding buster. Daarnaast helpt Plan meisjes op school te blijven en zorgt dat hun families een inkomen hebben. Zo kunnen zij de opleiding van hun dochters betalen. Ten slotte lobbyt Plan voor betere wetgeving en de handhaving ervan.

Help ook mee in de strijd tegen kindhuwelijken.
Sms MEISJE naar 4333 en doneer €3.

Bron: PLan Nederland