Plezierjacht volautomatisch afmeren op elke gewenste plek

Binnen enkele seconden een plezierjacht stabiel en veilig vastleggen, op bijna elke gewenste plek. Dat kan met de nieuwe telescopische spudpalen voor plezierjachten van Hollandia Docking Systems. Het onhandige ploeteren met trossen, landvasten en ankerkettingen is daarmee verleden tijd. De spudpalen zijn eenvoudig te bedienen vanuit de stuurstoel en zonder hulp van anderen. Oók bij harde wind of op drukke locaties.

De geavanceerde technologie van compacte, verticaal uitschuifbare buizen is al geruime tijd succesvol in de bagger- en binnenvaartschepen. Nu biedt Hollandia ze ook aan voor stalen, polyester en aluminium plezierjachten. De compacte uitschuifbare spudpalen kunnen worden ingebouwd in vrijwel elk type stalen, aluminium of polyester plezierjacht van 10 tot 25 meter. Ze worden benedendeks netjes weggewerkt in een kast of ombouw. Eenmaal ingeschoven beïnvloeden de spudpalen de vaareigenschappen niet.

Tot op de centimeter nauwkeurig
De spudpalen hebben een uitschuifbare lengte van 2 tot 6 meter. De bediening gebeurt met tiptoetsen en de schipper kan op een display in de stuurhut het in- en uitschuiven van de palen tot op de centimeter nauwkeurig volgen. Door simpelweg op een knop te drukken, wordt het een schip automatisch en controleerbaar vastgelegd. Dankzij het ingebouwde getijdeanker passen de spudpalen zich feilloos aan veranderingen in de waterhoogte aan. Eb en vloed of golfslag krijgen zo geen vat op het jacht. Ook de windrichting is bij het aan- en afmeren niet meer van belang. Met de spudpalen kan het jacht eenvoudig voor korte of langere tijd op bijna elke gewenste plek worden afgemeerd. Niet alleen op de gewone ligplaatsen, maar ook op plaatsen waar dat tot voor kort onmogelijk was. Denk aan opstroom voor een sluis of brug en op plekken waar alle ligplaatsen al bezet zijn.

Soepel en geruisloos
Hollandia spudpalen bestaan uit gegalvaniseerde buizen met ingebouwde kunststof ringen, die voor een soepele en geruisloze geleiding zorgen. Bij de ontwikkeling ervan maakte Hollandia gebruik van de kennis van TNO, DSM en de firma Leeuwestein. Deze is marktleider op het gebied van complexe telescopische spudpaalinstallaties voor bagger- en binnenvaartschepen. Voor de nieuwe modellenreeks van Hollandia nam Leeuwestein de assemblage en engineering voor haar rekening. Daarbij past zij dezelfde innovatieve en geavanceerde technieken toe als in de maritieme industrie. Meer informatie over de telescopische spudpalen van Hollandia is te vinden op www.spudpaal.nl.