De Podenco of Podengo is een ras wat niet zo bekend is. Er zijn weinig fokkers in Nederland en de meesten honden die we hier zijn lopen komen dan ook uit Spanje of Portugal.
Historie
Bij het graf van Toetanchamon zijn afbeeldingen gevonden van een hond met ranke ledematen, een opgetrokken buik en grote staande oren. Men noemde deze hond de Tesem, het verhaal gaat dat hij van Noord-Afrikaanse Windhonden zou afstammen. De honden werden meegenomen op handelsreizen, en raakten zo verspreid in het Middellandse Zee gebied.
De geïsoleerde ligging van de diverse eilanden zorgden er voor dat er meerdere rassen ontstonden:
de Pharao hond (Malta)
de Cirneco dell’Etna (Sicilie)
de Podenco Ibicenco (Ibiza)
de Podenco Andaluz (Spanje)
de Podengo Portugez (Portugal)
de Podenco Canario (Canarische eilanden)
De honden werden op de eilanden vooral gebruikt voor de jacht op het konijn.
De Podenco is een half-windhond en dit wil zeggen dat hij niet alleen zijn ogen gebruikt tijdens de jacht (zoals ‘echte’ windhonden dat doen), maar ook zijn neus en grote oren. Het ras is gespecialiseerd op konijnen en hazen. Een Podenco kan hoge sprongen maken….. hij kan rechtstandig, zonder aanloop 2 meter hoog springen (denk aan de tuinafscheiding). De Podenco is geen echte renner, hij neemt eerder enorme sprongen. De honden werken geheel zelfstandig, opsporen, vangen, doden en tot slot apporteren. Dit vereist een zeer intelligente hond, wat een Podenco dan ook is.
Maar dus ook een zeer zelfstandige hond, die niet al te best zal luisteren omdat hij het zelf allemaal wel weet. De Podenco is zeer attent; er ontgaat hem zelden iets. Als waakhond is hij daarom ook goed te gebruiken in de zin dat hij aanslaat bij onraad. De hond is echter niet ‘scherp’, eerder terughoudend tegenover vreemden.
De Podenco is niet alleen intelligent, hij is ook zeer levendig en temperamentvol. Hij is in huis goed te houden, maar moet zijn energie buiten kwijt kunnen. Het is een communicatieve hond die goed duidelijk weet te maken wat hij wil. Het luisteren is een probleem; het blijven windhonden: als ze iets zien gaan ze er achteraan. De hond komt wel weer bij je, alleen kan dit even duren. Dit even kan uren maar soms ook dagen zijn. Toch is de Podenco ook erg aanhankelijk.
Het uiterlijk van de Podenco verschilt enorm, zo is de Ibicenco een grote (70cm) kortharige hond terwijl de Portugez (in 3 varieteiten vna groot tot klein) ruwharig is. De Pharao en Cirneco dell’Etna zijn rood van kleur, de Ibicenco is vaak wit met rode vlekken.
In Spanje en Portugal worden de honden voornamelijk als jachthond gehouden, het is niet ongebruikelijk dat zij dagen geen eten krijgen omdat ze dan ‘beter zouden jagen’.
In Nederland wordt 1x per jaar een Podencodag georganiseerd waar men veel varieteiten kan ontmoeten. Dit jaar is deze dag op 20 juni in Amersfoort. Er zijn ook veel stichtingen aanwezig die zich inzetten voor het lot van dieren in het buitenland. Heeft u interesse in het ras, kom dan een kijkje nemen!
Binnenkort komt het eerste Nederlandstalige boek over de Podenco uit, het is geschreven door Judy Kleinbongardt. Zij organiseert ook de Podencodag en op haar site vindt u meer informatie.