Prinses Beatrix genoot van expositie Diepgeworteld in het Dordrechts m

Foto: Bram Vreugdenhil
Foto: Bram Vreugdenhil

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederland bezocht dinsdagmiddag de tentoonstelling ‘Diepgeworteld. Bomen in de Nederlandse schilderkunst’ in het Dordrechts Museum.

Foto: Bram Vreugdenhil
Foto: Bram Vreugdenhil

De tentoonstelling, met ruim zeventig schilderijen uit zes eeuwen Nederlandse schilderkunst, is georganiseerd ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting.

Bezoek
Sinds 1992 is Prinses Beatrix beschermvrouwe van de Bomenstichting, die de zorg en aandacht bevordert voor bomen in de stad en op het platteland. Ze kreeg een rondleiding en sprak met kunstenaars en betrokkenen van zowel de Bomenstichting als het Dordrechts Museum.

Tentoonstelling
‘Diepgeworteld’ omvat een selectie van de mooiste geschilderde bomen, met bruiklenen uit o.a. het Rijksmuseum, Mauritshuis, Stedelijk Museum Amsterdam, Kröller-Müller Museum, Fries Museum, het Bonnefanten en diverse privé collecties.
Het museum illustreert met deze tentoonstelling dat de relatie tussen mensen en bomen eeuwenoud is en tegelijkertijd actueel. Oude en moderne meesters als Meindert Hobbema, Vincent van Gogh, Charley Toorop en Armando gaan een dialoog aan met elkaar en met het publiek. De tentoonstelling is samengesteld door Wendela Burgemeister (Burgemeister Fine art) en conservator Quirine van der Meer Mohr (Dordrechts Museum).

Audiotour
Bij de tentoonstelling wordt een audiotour aangeboden, waarin een van de conservatoren van de tentoonstelling in gesprek gaat met een bomenexpert. Tijdens deze audioboswandeling door het museum leert u van alles over de natuurgetrouwheid van de geschilderde bomen en over de intenties van de kunstenaar. Bovendien hoort u meer over verrassende feitjes of maatschappelijke vraagstukken over bomen, op het platteland en in de stad.

Jubileumuitgave
Ter gelegenheid van de tentoonstelling en het jubileum verschijnt een rijk geïllustreerd magazine. Hierin wordt de beeldende kunst verbonden aan aandacht voor bomen. Het magazine is voor € 9,50 verkrijgbaar in de museumwinkel en de webshop van de Bomenstichting.

Tijdens het bezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

Artikel links