Proefmei evenement Aardbeien, Ansjovis en Asperges

Op 27, 28 en 29 mei wordt in Bergen op Zoom en omgeving het evenement ProefMei gehouden. Een culinair en cultureel evenement waarbij de streekproducten Asperges, Ansjovis en Aardbeien, de unieke natuur van het gebied De Brabantse Wal en de Bourgondische cultuur centraal staan. De combinatie van deze bijzondere elementen zorgt ieder jaar weer voor een fantastische evenement, waar tienduizenden mensen op af komen.

proef mei

Culinair


De bewoners van de Brabantse Wal zijn trots op hun streekproducten: de zoete aardbeien van de koude grond, de zoet-zilte asperges (erkend streekproduct) en de ansjovis, die in de Oosterschelde op unieke, traditionele wijze gevangen wordt door laatste weervissers. Tijdens ProefMei presenteren tien toprestaurants uit de regio smaakvolle en verrassende gerechten met deze streekproducten, op zaterdag en zondag tijdens een proeverij in de sfeervolle ambiance van het 16e eeuwse stadspaleis Het Markiezenhof.

Op de binnenplaatsen en in de Hofzaal kunt u niet alleen deze gerechten proeven, maar ook wijn, koffie, vistapa’s, cocktails en ijs. Ook de bevriende Vlaamse steden Brugge, Oudenaarde en Lier zijn hier aanwezig met hun eigen specialiteiten: chocolade, bier, kaas en taart.
Asperges
De Brabantse Wal asperge is een erkend streekproduct. Bekend om de zoet-zilte smaak die deze te danken heeft aan de (zee)wind vanaf de Schelde. De telers van de Brabantse Wal leveren ons de beste asperges van het oudste aspergeteelt-gebied van Nederland.

Aardbeien
Aardbeien worden van oudsher op de koude grond geteeld, maar in toenemende mate ook in kassen. In juni zijn de aardbeien vaak op de boerderijen in de streek te koop. Op dit moment is men druk doende om de aardbei het label Brabantse Wal mee te geven.

Ansjovis
Ansjovis is een lekkernij die op traditionele wijze in het voorjaar in de Oosterschelde gevangen wordt. In een fuik, gemaakt van staken in de vorm van de letter V, wordt de ansjovis met afgaand water gevangen. Deze staken ofwel weren staan nabij de Brabantse Wal voor de kust van Bergen op Zoom. Deze manier van vissen, weervisserij genoemd, is een unieke ambacht en wordt uitgevoerd door de laatste weervissers, de familie van Dort.

Fietsen en wandelen
De prachtige natuur van de Brabantse Wal kunt u bewonderen tijdens de fiets- en wandeltochten die op 28 en 29 mei gehouden worden (onderdeel van Meimaand Fietsmaand). Onderweg kunt u
bovendien op diverse belevingspunten zien, waar de streekproducten vandaan komen. De Brabantse Wal is een uniek gebied door de steile overgang van de hoge zandgronden naar het laag liggende zeekleigebied. Een heuvelrug met een bijzondere verscheidenheid aan planten, dieren en cultuurhistorische bezienswaardigheden.

Cultuur
In de Bergse binnenstad is de Grote Markt het culturele hart van ProefMei. Op zaterdag wordt hier een speciaal diner met entertainment gehouden, op zondag een brunch voor de hele familie. Verder zijn op het podium vanaf vrijdagavond hier diverse concerten bij te wonen, waarbij onder andere Blaz, Nigel Brown, Pearl Jozefzoon en Percossa met Cesar Zuiderwijk op het podium zullen staan.

Kortom, ProefMei is een evenement dat voor iedereen iets te bieden heeft. Wij heten u graag welkom op 28 en 28 mei in Bergen op Zoom! Voor meer informatie: www.proefmei.nl.