Magazine » 50plus (194 artikelen) » 50plus (141 artikelen)
Misschien eindelijk eens duidelijkheid!
Over een dikke week start het ministerie van Sociale Zaken een campagne die AOW’ers moet informeren over of zij samenwonen of niet en welke boete hen wacht wanneer ze frauderen.
Hoeveel van de 1,1 miljoen AOW’ers die een alleenstaande AOW ontvangen eigenlijk samenwonen is niet bekend. Het ministerie van Sociale Zaken vermoed in ieder geval dat sommige van hen (onvermoed) samenwonen. Voor hen start het ministerie van Sociale Zaken de campagne Samen leven en uw AOW-pensioen. De campagne start 16 april en is daarom van belang omdat de overheid van plan is om de boetes bij overtredingen te verhogen.
Wanneer je samenwoont, is voor de AOW’ers niet altijd duidelijk. Samenwonen doe je volgens de wet wanneer er een gezamenlijke huishouding is. Dat betekent dat er sprake is van een hoofdverblijf in één woning, gedeelde kosten van het huishouden (bv. boodschappen), of zorg voor elkaar (bv. samen koken of schoonmaken). Dat kan ook wanneer de personen op verschillende adressen ingeschreven staan. Wanneer er sprake is van een gezamenlijke huishouding, wordt het AOW-pensioen aangepast naar € 752,12 bruto per maand in plaats van de € 1046,28 die een alleenstaande ontvangt.
De ogenschijnlijke duidelijkheid van de wet is in de praktijk echter minder overzichtelijk. Want wanneer deel je een huishouding, is dat bij drie dagen in de week samen zijn of bij vier of vijf of meer of minder? Door die onduidelijkheid wonen AOW’ers onvermoed samen met een mogelijke boete en terugbetaling van de teveel ontvangen AOW als zwaard van Damocles boven het hoofd.
De ouderenbond ANBO liet tijdens de discussie over de nieuwe regelgeving voor huisbezoeken bij vermoede fraude al weten dat wel of niet samenwonen niet zo heel moeilijk te definiëren is. Samenwonen doe je in een huis volgens de ANBO en als je ieder een eigen woning hebt, dan kun je dus niet samenwonen, dat schept duidelijkheid. Een duidelijkheid die het ministerie van Sociale Zaken niet overneemt en ook met de nieuwe campagne niet opheft. Een fatsoenlijke tijdscriterium of andere richtlijnen die je als vermeende samenwoners naast je leefpatroon kunt leggen zou wenselijk zijn. Niet een campagne die je op je mogelijke fraude wijst zonder aan te geven wanneer je nu eigenlijk fraudeert.
Auteur: | Nico van Scheijndel |
Bron: | Proud to be Senior |