Psoriasis niet alleen lichamelijke ongemakken

Gezondheid > Gezondheid

(563 artikelen)

HOOFDDORP – Bijna de helft van de patiënten met psoriasis ondervindt meer last van de angst voor wat anderen van hun ziekte vinden, dan van de fysieke ongemakken die met de aandoening gepaard kan gaan.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Psoriasis Uncovered-enquête waar ruim 5000 patiënten aan hebben deelgenomen. De patiënten zijn afkomstig uit acht landen, waaronder Denemarken, Duitsland en Zweden. Fabrikant Abbott heeft de enquête gesponsord.

Zelfvertrouwen
De enquête wijst uit dat mensen met psoriasis vaak kampen met negatieve gevoelens van eigenwaarde, dat zij moeite hebben met intimiteit en zich na verloop van tijd steeds minder zelfverzekerd gaan voelen. Bijna een derde gaf aan door hun ziekte regelmatig minder productief te zijn op een werk. Een zelfde aantal verklaarde dat de manier waarop anderen naar hun kijken van invloed is geweest op belangrijke beslissingen in hun leven.

“De Psoriasis Uncovered-enquête laat zien hoe mensen met psoriasis het leven met de ziekte ervaren.” verklaart Ria Bloemberg-Lubbers van de Psoriasis Vereniging Nederland. “Deze bevindingen bevestigen onze ervaringen uit de praktijk en bieden inzicht in hoe we patiënten kunnen ondersteunen op het gebied van de emotionele impact van de ziekte.”

Psoriasis
Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die de huid aantast. Wereldwijd lijden naar schatten 125 miljoen mensen aan deze niet-besmettelijke aandoening. Doordat de groeicyclus van de cellen sneller plaatsvindt dan normaal ontstaan rode, gezwollen schilferige plekken op de huid. Deze plekken kunnen jeuken of pijnlijk zijn en soms ook opengaan en bloeden. Er bestaat momenteel geen geneesmiddel tegen psoriasis, maar behandeling kan de klachten verminderen.

Zaterdag 29 oktober is het Wereld Psoriasis Dag. Deze dag is door de Internationale Psoriasis Federatie (IFPA) in het leven geroepen om mensen bewuster te maken van de problemen rond psoriasis.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.