Psychologensyndroom

Colomns

(14 artikelen)

Psychologensyndroom…druk van deze tijd?

Afgelopen jaar bezochten bijna 100.000 mensen meer en psycholoog als het jaar daarvoor.

Of dat nu komt door de crisis of omdat de eerstelijnspsychologen in het basispakket zijn opgenomen, is niet duidelijk, maar het is een drukte van belang op de spreekuren. We zitten vol met stress, kampen met angsten en depressies, of hebben misschien een relatieprobleem. We huilen uit bij onze psycholoog, omdat geen ander meer naar je luistert en denken dat daarmede ons probleem wordt opgelost.

Op zich al een vak apart, om stilzwijgend te kunnen luisteren en de wirwar van woordenstroom te kunnen ontrafelen om hieruit een juiste diagnise te trekken. Maar uiteindelijk moet je als patiënt de kwaal zelf bij de wortel aanpakken, en vooral niet vervallen in de eeuwige antidepressiva en ander farmaceutisch vergif. We verlangen naar een luisterend oor, iemand die niet meteen een mening heeft of nog erger, zegt dat iemand zich aanstelt.

Dat de ongekende armoede die op dit moment in Nederland heerst, ook een rol speelt, zal een ieder duidelijk zijn. Financiële zorgen zijn de wortel van het kwaad en ook hier door zullen de psychologen steeds meer werkdruk ervaren.

Bovendien is de beroemde ‘klik’ ook van groot belang, want niet elke patiënt/cliënt wil met de eerste de beste psycholoog rond de tafel, voor het blootleggen van zijn zielenroerselen.Dat blijkt nogal een behoorlijke zoektocht te zijn.

Duidelijk is wel dat vrouwen het meeste gebruik maken van een psycholoog. Blijkbaar is er te weinig ruimte voor emoties binnen relaties. Bovendien hebben vrouwen een andere denkwereld, zeker als het om problemen gaat die vrouwen bezig houden.De stijgende lijn van bezoeken aan de psycholoog lijkt me geen goede ontwikkeling, zou het dan toch met deze tijd te maken hebben?

We hebben geen tijd meer voor elkaar, druk, druk, druk!

Geplaatst door Maydana
02 februari 2011 00:27
766 keer bekeken.